Det blev en lång fotbollsdag på Backavallen när KSK för första gången arrangerade KSK-dagen, med sammandrag för föreningens alla lag. De yngsta är ju alltid roliga att se i tremannamatcher med sarg. Men 9-åringarnas visade också så mycket glädje och kamratskap, när motståndare satte sig på huk och tröstade när en spelare i det andra laget fått en smäll. Lite hårdare var det samtidigt på A-planen där Flodas 16-åringar tog ledningen i en match som sedan KSK vände till 5–1-seger.

Det var skillnad mot vad som väntade i sista matchen, som förvisso fick en färgsprakande inledning med bengaler i KSK:s röda och vita färger. Så vidare värst fotboll bjöds det dock inte, där bollen var mer i luften än rullade på gräset under 90 heta minuter. Heta på grund av värmen, men också i en match med så mycket känslor.

– Jo, det gör ont att spela derbyn. Det small i varenda närkamp, sa Gustaf Wetterstedt.

Artikelbild

En färgstark dag, där var lag i blåa tröjor, gula tröjor och röda tröjor.

Han var en av alla som säkert vaknar på måndagen med blåmärken efter matchens kanske hetaste dispyt på mittplanen tio minuter in på andra halvleken.

Första halvleken innehöll egentligen bara tre målchanser. Den första var Vingåkers, men då var unge KSK-målvakten Anton Halvarsson långt ute och avstyrde.

– Han är duktig, står rätt i varje situation och har en härlig spelförståelse, sa förre KSK-spelaren Tony Lundkvist.

Se tv-inslag från dagen här:

Artikelbild

Fyra KSK-profiler träffades på Backavallen för att snacka fotbollsminnen, och speciellt då KSK:s seger mot allsvenska Halmstad i Svenska cupen den 4 augusti 1982, för ett inslag i KSK:s jubileumsfilm. Från vänster Kjell "Billan" Larsson, Mikael Hellman, Tony Lundkvist och Mikael "Räven" Freberg.

Sanjin Karic fick KSK:s första läge – då räddade Vingåkersmålvakten Tobias Eklund som gjorde sin andra match efter övergången från Pålsboda. Andra chansen blev Gustaf Wetterstedts.

– Det var en gryta där inne i boxen i straffområdet. Mitt första skott träffade en Vingåkersspelare i bröstet, men returen kom tillbaka till mig och då fick jag in bollen. Det var mer tur än skicklighet, sa målskytten.

Artikelbild

Jonas Nilsson hade fullt sjå i värmen med inte mindre än 34 matcher under den första KSK-dagen. Här sorterar han tröjor till nästa match, och det är ganska uppenbart att det inte är A-lagsmatchen. Tröjorna är i storlek 128 centilång.

Han erkände att KSK inte spelade bra.

– Det enda som skiljde lagen åt i första var att vi lyckades göra ett mål. Men så mycket tjongande det var.

Artikelbild

Justa kompisar. När en spelare i KAIK fick en smäll på benet, stannade Värmbolslirarna upp, satte sig på huk och tröstade. En av många sportsliga scener under KSK-dagen på Backavallen.

KSK fortsatte med samma spel i andra, när Vingåker var det bättre laget och borde haft en straff när Matias Kellokumpu blev fälld.

– Jag tycker det var årets solklaraste, men det spelar ju ingen roll när inte domaren blåste, sa Mikael Isgren i Vingåker.

Artikelbild

De äldsta pojkarna i P02-klassen, fick spela på Backavallen. Där möttes blåtröjade Floda IF och KSK. Floda tog ledningen med 1–0, men sedan tog KSK över och vann.

– Jag har nog spelat 40-talet derbyn och håller med om att det här nog inte går till historien som ett av de bättre. Det var ju inget lag som orkade sista 20 i hettan.

Ulf Isgren och Daniel Ornsäter hade mycket boll i Vingåker, Anton Halvarsson och Micke Johansson tillsammans med ett starkt mittfält var tongivande i KSK där Rebin Akrawi fick rött kort efter sin andra varning med några minuter kvar.

Artikelbild

Derbyt fick en färgsprakande inledning med bengaler i rött och vitt på Backavallen – men för spelarna handlade det snarare om andra färger efter matchen med blåmärken i massor efter alla smällar.

Jonas Nilsson var en av de första KSK-ledarna på plats – och en av de sista som lämnade Backavallen efter att ha organiserat de 37 matcherna under första KSK-dagen.

– Den har kommit för att stanna, absolut, lovade han i gräset mellan ett par tremannamatcher.

Artikelbild

7-åriga Mais Hajawad var en av få flickor som deltog i fotbollsdagen. Här får hon hjälp av Jonas Nilsson hur dags hennes nästa match är.

– Dagen har varit en viktig manifestation för hur stor ungdomsverksamhet vi har, men också viktig för visa att ungdomarna är en del i något ännu större, KSK:s fotbol, sammanfattade Jonas Nilsson.