Det mentala betyder mer än vad man tror

Sport

När jag såg spelarna i KAIK vandra ut efter första halvleken hemma mot Norrköping nyligen såg jag att det var något som var på tok.

Varenda spelare gick med hängande huvud och jag såg verkligen att de var tyngda av stundens allvar. Det var ju den här matchen som de skulle vinna. De hade inte vunnit mot de andra bottenlagen, men mot jumbon som bara vunnit en match, skulle segern komma och trenden vända.

Men det blev aldrig så. I stället blev det tvärtom. När allt skulle klaffa, klaffade plötsligt ingenting. KAIK var aldrig ens nära. Med fyra raka förluster innan fanns inte självförtroendet där. Det var en osäkerhet bland spelarna och då var inte lagsamarbetet där.

Jag led verkligen med spelarna som inte fick ut något på plan. Viljan fanns där men det gick inte. Mer eller mindre varje försök att stoppa de framrusande Norrköpingsspelarna misslyckades. I takt med att Norrköpingsspelarna jublade vid varje mål, ju mer sjönk stridsviljan bland hemmaspelarna.

Det är skrämmande hur mycket självförtroendet påverkar spelarnas insats. Samtidigt är det fascinerande att det mentala är så pass viktigt för att vinna. Det spelar ingen roll vilken idrott eller vilken nivå.

Vi har sett det under hela hösten och nu under vintern där flera av lagen i Katrineholm har det tufft. För KIB blev första säsongen i ettan en mardröm och redan nu är det klart att det blir en ettårig sejour. För KAIK och KVBS finns fortfarande möjligheten att klara kontraktet, åtminstone via kvalspel.

Mitt i all bedrwövelse finns ändå några händelser som visar att det är möjligt att göra enskilda underverk. Ett exempel på det var när KVBS vände underläget i hemmamatchen mot jumbon Blåsut. Snacka om måstematch. Hade det inte blivit seger där hade nog självförtroendet fått sig en rejäl törn samtidigt som det varit svårt att ta sig upp på kvalplatsen.

Mycket press före matchen och till råga på allt hamnade KVBS i underläge. I det läget kunde nog vilket lag som helst börjat fundera i negativa banor och tappat konceptet, speciellt när det gått som det gått tidigare. Dessutom hade ju Blåsut vunnit det tidigare mötet lagen emellan.

Men KVBS-spelarna tog sig samman och vände och vann när det såg som mörkast ut. Så nog finns det hopp om att KVBS och KAIK klarar sig kvar i respektive serie.

Läs mer om dessa ämnen

BandyHandbollInnebandy