De hittade glädjen i idrotten

Parasport

Det blev en annorlunda dag för eleverna vid Nävertorps grundsärskola. En heldag med idrott i Duveholmshallen och det var inget snack om att den var uppskattad.

Det är tredje året som Svenska parasportförbundets satsning, Special olympic school day, når Katrineholm. Men efter att ha haft friidrott på Backavallen de två tidigare åren var det dags för första dagen inomhus.

Det var eleverna själva som fick önska vilka idrotter de ville prova på. Det blev bordtennis, handboll, innebandy, bowling och tennis. Ett 100-tal elever deltog och fick hjälp av elever från Duveholmsgymnasiets särskola.

— Nyfikenheten har varit stor, berättar idrottsläraren Tony Karlkvist vid Nävertorps särskola.

— Många har med spänning sett fram emot dagen, både de som nöjde sig med att följa med och titta till de som deltog.

Att det blev en populär dag vittnade alla leenden och glada tillrop om, även om det kunde vara svårt att få pingisbollen över nät mer än tre gånger och balansera en tennisboll på racketen samtidigt som man gick framåt.

10-åriga Julia Ek hade hunnit prova både tennis och bordtennis och höll på med handbollen.

— Pingisen tycker jag har varit roligast hittills, sa hon.

Det tyckte också 12-åriga Filippa Örning var den roligaste sporten. Men då hade hon fortfarande några kvar att testa.

Svenska parasportförbundet

Ingår i världsorganisationen med inte mindre än fem miljoner utövare. I Sverige startade projektet Special olympic school day 2015.

"Den stora utmaningen är att behålla idrottsintresset hos ungdomarna och få dem att fortsätta efter prova på-dagen", säger projektledaren Nathalie Wallin från Svenska parasportförbundet.

I Katrineholm har sex föreningar implementerat parasporten i sin verksamhet. Det är KSK friidrott, KSK fotboll, KFUM bordtennis, simklubben, KAIK bowling och tennisakademin. Dessutom finns Katrineholms handikappidrottsförening som sysslar med innebandy.

Läs mer om dessa ämnen

Duveholmshallen