Förr i tiden spelades bowlingen som en rak serie, hemma och borta, som i de flesta andra sporter. Men för ett antal år sedan gjordes seriesystemet om och lag placerades i olika grupper, där man mötte ett lag en gång och ett annat lag två gånger och ibland möttes lag som inte ens spelade i samma serie, vilket gör att det finns bowlare som knappt själva förstår hur seriespelet är uppbyggt. Ännu mindre förstår allmänheten.

Det här är ett problem som har eskalerat och det har kommit in en rad motioner till Svenska bowlingförbundets årsmöte i oktober om att de vill ha en förändring och många föreslår att man går tillbaka till den ursprungliga raka serien.

Den ansvarige på förbundet är en före detta katrineholmare, Michael Granström, som är bowlingens sportchef i Sverige med ansvar för seriesystemet, landslagen och parabowlingen:

– Jag tror själv på en förändring, det är inte bra när spelarna knappt själva vet hur det fungerar. Men vi ska i full demokratisk anda behandla den här frågan på årsmötet i början oktober och blir det någon förändring så kan den verkställas först säsongen 2021–22.

Granström är tydlig med att han inte är nöjd med hur det fungerar just nu.

– Vår seriepyramid är inte klockren, det erkänner jag.

Bowlingen har under en rad år slitit med minskade siffror. Men nu hoppas Michael Granström att trenden har vänt.

– Vi har två år i rad kunnat redovisa ökade siffror för antalet licenser, det är positivt.

Men bowlingen är också en splittrad sport där det finns bowlare i två läger.

– Vissa vill ha mer seriespel och mindre uppehåll för tävlingar. Medan andra vill spela mer nationella och internationella tävlingar och skära ned på seriespelet. Om vi inför ett nytt seriesystem kommer garanterat många att bli arga och några kommer att bli glada, suckar Granström.

Har du själv någon kontakt med Katrineholms bowling?

– Mats Ganebring och jag pratar ibland, men inte så mycket i övrigt. Men jag minns tiden i Katrineholm och derbyna mellan KAIK och Avance med glädje och jag minns vartenda namn och ansikte från den tiden, trots att jag flyttade från Katrineholm för 32 år sedan, 1986, säger Michael Granström