På annandag jul är det 51 år sedan Gunilla föddes. Redan då hade hon synskadan som gör att hon bara har tio procents syn på båda ögonen.
Hon behöver en personlig assistent för att klara vardagen. Men Gunilla har också lärt sig att leva med handikappet och våga se möjligheterna. Även om det ibland kan vara svåra utmaningar.
– Första gången jag provade på bowling var när jag gick i skolan i Järna.
Först bara för att det var kul. Men framgångarna kom snabbt.
– När jag var bäst bland flickorna i klassen fick jag spela med killarna. När jag slog dem också fick jag spela mot lärarna – och var bättre än dem också, säger Gunilla.
Nyligen var hon med i DM i Duveholmshallen. Den gången blev det ingen medalj. Men det finns redan många, både pokaler och plaketter, hemma i Sjöboda strax utanför Katrineholm.
– Den roligaste tävlingen jag spelat var i Malmö för kanske åtta år sen. Vi var borta i tre dagar, bodde på hotell och så var det dans på kvällen efter tävlingen, säger Gunilla.
En gång i veckan bowlar hon med gänget från omsorgen i Katrineholm. Men hon rider också.
– Min favorit är Rozette, en D-ponny, i stallet vid Nybygget, som jag rider en gång i veckan.
Men får Gunilla välja föredrar hon bowlingen.
– Jag blev så ledsen när pandemin kom och vi inte kunde spela. Men nu är vi igång igen och det är så kul, säger Gunilla som gärna pratar med hela kroppen och spontant gör samma gest som när hon slagit en strike som när hon berättar om den, och känslan att slå personligt rekord med 200 poäng på en serie.
För trots att Gunilla inte ser käglorna från ansatsen har hon koll på var klotet träffar käglorna.
– Jag tror det är ljuset. Om jag inte lyckas få ner alla käglorna i första kastet kan jag ana om det står någon kvar till vänster eller höger.
Linda Jensen som är stödassistent inom omsorgen i Katrineholm säger att bowlingen är en av de mest populära aktiviteterna.
– Vi har haft julpyssel, åkt på kryssningar och varit på Melodifestivalen tillsammans. Men det är bowlingkvällarna det snackas om, säger Linda.
– Det handlar om att skapa en rolig och meningsfull fritid. Då är bowlingen perfekt. Ungdomarna kommer först innan de vuxna spelar sina serier. Det är så mycket glädje när bortåt 70 personer med funktionsnedsättning kommer till hallen och alla har lika roligt. Det ger mig lika mycket glädje tillbaka i jobbet, säger hon.