Bietränaren Dominik Miosic gläds åt beskedet att det än inte är kört att laget får spela i division 5 nästa säsong.

Bietränaren: Det hade jag ingen aning om

Fotboll

På lördag kan Bie bli klart för division 5. Det beror bland annat på resultatet på Sävja IP – i Uppsala.

Distriktsserierna är avslutade, men fortfarande pågår kvalet till division 3. Där fick Stallarholmen bästa tänkbara start med 3–1-segern mot division 3-laget Spårvägen.

På lördag fortsätter kvalet med bortamatch mot Uppsala Kurd (som blev trea i Upplandsfyran). Ny seger för Stallarholmen då, samtidigt som Tullinge och Spårvägen kryssar innebär att Stallarholmen är klart för trean nästa år.

Ett sådant scenario ger ringar på vattnet i de lägre Sörmlandsserierna.

— Nu blir jag glad. Jag var helt övertygad om att vi spelade bort våra chanser i och med förlusten mot Telge i sista omgången, säger Bietränaren Dominik Miocic,

Inte alls. Det är nämligen Bie som har första tjing på en division 5-plats nästa år.

Så här ligger det till:

Järna blev enda laget som åkte ur trean och byter plats med Syrianska Eskilstuna som vann fyran. Samtidigt drog sig Flen IF Södra ur fyran, vilket innebär att bara KSK flyttas ned. Nykvarns SK och Trosa/Vagnhärad U blev seriesegrare i de två division 6-serierna, men det ger ändå bara tio lag i serien som ska innehålla tolv.

Därför erbjuds Södertälje FF den första friplatsen då laget hade den bästa kvoten (antalet poäng dividerat med spelade matcher) av de aktuella division 6-lagen. Sedan står Bie på tur, tvåa i sin serie med bättre kvot än IFK Eskilstuna U som blev trea i nordöstra serien.

— Då får vi verkligen hålla tummarna att Stallarholmen fixar det. För jag tycker definitivt att vi med vårt lag och vårt spel hör hemma i femman, säger Dominik Miocic.

Flyttas Bie upp innebär det i sin tur vakanser i division 6 – där Vingåker U kan få en plats.

Skulle Stallarholmen missa chansen på lördag återstår ytterligare en omgång i division 3-kvalet. Men inte ens 22 oktober är ett definitivt datum. Det finns några men att ta hänsyn till. Ett är hur Sörmlands fotbollförbund ställer sig om Flens IF Södra vill starta om.

— Vi träffade föreningen nyligen för att prata framtid. Förbundet har mandat att placera in laget i både femman och sexan om klubben vill starta om. Men mest logiskt är att de ska spelar i sjuan, säger förbundets kanslichef Christian Welander.

Återstår också allt som kan hända under vintern med lag som drar sig ur eller slås samman.

— En hel del avgörs under den så kallade frimånaden mellan 15 november och 15 december då spelare fritt får byta förening. Därför har vi beslutat oss för att flytta fram sista anmälningsdag till efter årsskiftet, så att klubbarna vet vilka spelare de har att tillgå nästa säsong, säger Christian Welander.

— Hellre att klubbarna anmäler sig och blir kvar i sina serier än som det varit de senaste åren att flera lag dragit sig ur när vi haft 15 november som sista anmälningsdag.

Läs mer om dessa ämnen

Biefotboll

Mest delat denna vecka