Katrineholmarna som ger stan status som bandyfäste igen

Det har passerat några decennier sedan Katrineholm var Sveriges bandyhuvudstad. Nu är den på väg att återta både status och position.

Katrineholmarna Nichlas Lindén, Micael Eriksson och Lennart Hollstein som är en betydande trio i bandy-Sverige.

Katrineholmarna Nichlas Lindén, Micael Eriksson och Lennart Hollstein som är en betydande trio i bandy-Sverige.

Foto: Anders Göransson

Bandy2020-06-11 06:09

KSK var bäst i landet, det vimlade av katrineholmare i landslaget och här låg Svenska bandyförbundets kansli. Först på Malmgatan innan det flyttade till Kvarnenhuset.

Sedan flagnade fasaden. KSK petades ned från SM-tronen, bandykansliet flyttade till Stockholm och när andra orter byggde bandyhallar hade Backavallen fortfarande sin utebana.

Men 2020 är Katrineholm tillbaka. I alla fall som allsvenskans fäste.

KVBS gjorde en fantastisk säsong förra året och var länge med i fajten om en plats till elitseriekvalet och i höst blir det inomhusbandy. Men det stannar inte där. 

Micael Eriksson och Nichlas Lindén har ett finger med i det mesta som rör allsvenskan. Micael som tävlingsansvarig på bandyförbundet och Nichlas som styrelseledamot och tidigare ordförande i Allsvenska serieföreningen.

Det var förresten de två som sådde fröet till intresseorganisaationen inför ett seriemöte i Nässjö 2013. 

– Då gick vi in i organisationen med ett blankt papper, säger Micael Eriksson.

Sju år senare, i förra månaden, skrevs ett avtal mellan förbundet och ASF.

– Det var den definitiva bekräftelsen på att föreningen är accepterad, säger Nichlas. 

Han räknar upp ett tiotal punkter som initialt togs fram för ASF att jobba med, och kan bocka av alla. Som att alla allsvenska klubbar fått rösträtt på förbundets årsmöte, webbsändningar av samtliga matcher och Supercupen.

Det är ASF som marknadsför Arbetarserien som allsvenskan kallas, men det är förbundet som äger serien och bestämmer säsongsplan. Innehållet mellan början och slutet sker dock i samverkan.

– Det är ett så mycket större pussel än man kan ana att få ihop 176 matcher under 22 omgångar på bara 16 veckor, säger Micael.

Det blir massor av parametrar att ta hänsyn till

– Förut var det lite tombola i strukturen. Nu finns en plan och framförhållning. Redan i december börjar vi arbetet med att förbereda nästkommande säsong, säger Nichlas.

Men Katrineholms roll stannar inte vid förbundet och ASF. Lennart Hollstein är inte bara kanslist i KVBS utan också serieledare för hela distrikt Mellansverige för division 2 och ungdomsserier och administrerar en del förbundsserier.

En sak återstår dock. ASF är i dag en intresseorganisation bara för herrallsvenskan. Damklubbarna står fortfarande utanför.

– Vi jobbar på det, men har inte kommit dit än, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!