Världens snabbaste avstängd för dopningsbrott

Den regerande världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, riskerar flera års dopningsavstängning för att ha brutit mot vistelserapporteringen. Coleman hävdar att missen beror på att han var ute och köpte julklappar.
–Jag var redo för testning om jag bara hade fått ett telefonsamtal, säger han.

Christian Coleman firar att han precis blivit världsmästare på 100 meter, i VM i Qatar förra året.

Christian Coleman firar att han precis blivit världsmästare på 100 meter, i VM i Qatar förra året.

Foto: David J Phillip/AP/TT

Sport2020-06-17 01:15

Sprintstjärnan uppger på Twitter att han missade ett test den 9 december i fjol och att hans överklagan hos antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU) avslagits. Han anser sig vara oskyldig och skriver att han handlade julklappar i en närliggande galleria när dopningsjägarna hälsade på i hans hus i Lexington, Kentucky. Vistelserapporteringsmissen är hans fjärde sedan juni 2018, den tredje under en tolvmånadersperiod.

"Jag var redo för testning och om jag hade fått ett telefonsamtal kunde jag ha gjort testet och sedan fortsatt med min kväll. Jag har blivit kontaktad i telefon nästan alla gånger som jag testats", säger han i uttalandet på Twitter.

"Kan manipulera"

AIU säger i ett meddelade till AFP att man inte kan diskutera ett pågående fall men säger att det inte är vanligt att en aktiv får ett telefonsamtal i förväg.

"Att i förväg berätta om testningen, genom ett telefonsamtal eller liknande, ger en möjlighet för den aktive att manipulera eller på annat sätt göra något fel som kan begränsa effektiviteten av testningen", skriver AIU.

AIU bekräftar att Coleman är avstängd tills vidare och att han riskerar upp till två års avstängning. Han riskerar därmed att missa OS i Tokyo nästa år.

Frustrerad på systemet

På Twitter uttrycker han sin stora frustration över systemet.

"Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest", skriver han.

Redan när amerikanen tog sitt första VM-guld i Doha i fjol var det frågetecken kring hans start, då han under sommaren anklagats just för att ha brustit i sin vistelserapportering av den amerikanska antidopningsbyrån Usada. Han har dock aldrig testat positivt för dopning.

Sedan tidigare är även Salwa Eid Naser, som vann VM-guld på 400 meter i Doha, avstängd av AIU efter att ha brustit i sin vistelserapportering. 2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Under coronapandemin har det funnits en utbredd oro för att antidopningsarbetet ska bli lidande när idrotten står still och det har varit svårare att testa utövare.

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!