Lena Sundholm har jobbat i Nora, Töreboda, Motala, Hällefors och Stockholm. Men Örebro har alltid varit – och är – utgångspunkten. Det finns en anledning, Örebro kammarkör. Där har Lena Sundholm sjungit i 35 år.
Hon valde en gång mellan sången och skrivandet. Det blev musiken.
– Rösten är mitt instrument, säger Lena Sundholm.
Som djup alt står hon längst till vänster i kören sett från publiken. Platsen hon hade även vid tv-sändningen av "Strålande jul" från Vingåkers kyrka. Konserten var följden av ett samarbete med bland annat Fred Sjöberg, kulturskolans chef i Vingåker, som också är musikalisk ledare och dirigent för kammarkören sedan 40 år.
– Det finns så mycket vacker körmusik. Jag har en förkärlek till Bach.
I dag är Fred Sjöberg och Lena Sundholm även kollegor i Vingåkers kommun. Bland 50 sökande fick hon jobbet som kultur- och fritidschef.
När tjänsten blev ledig var Lena Sundholm snabb att söka. För, som hon säger, den vackra bygden, badsjöarna med Dimbobaden som favorit, och kommunens goda renommé. En sak betydde ännu lite mer.
– Även om samverkan betyder mer än organisation är det viktigaste för mig att kultur- och idrottsfrågorna har en egen nämnd. Inte minst för närheten till de politiska besluten.
Lena Sundholm har lett många projekt, som utredningen av kulturstadsdelen Gamla Motala verkstad.
– Projekt är från a till ö. Jag är lite mer strateg och vill ha långsiktighet, men kravställande och högt tempo.
Det märks, redan under första månaden har hon haft personliga samtal med all personal i förvaltningen. På den stora tavlan på väggen i slottskontoret finns massor av idéer och tankar skrivna. Längst upp till vänster står "korsbefruktning"
– Dialogen är ett måste, att gå armkrok med näringslivet, föreningslivet, hela civilsamhället och övriga förvaltningar, säger Lena Sundholm.
Ingen behöver betvivla hennes erfarenheter från chefsjobb, kommunala förvaltningar och kulturdelen. Men hur är det med idrottsbakgrunden?
– Jag har alltid motionssimmat och har börjat spela tennis i vuxen ålder. Jag tycker också om att promenera och har vandrat en etapp av pilgrimsleden Santiago de Campostela, säger Lena Sundholm.
Hon kommer närmast från jobbet som fritids- och kulturchef i Fagersta.
– Där finns massor av sportanläggningar och nästan alla ägs av kommunen. I Vingåker är mycket föreningsägt. Men än en gång är samverkan viktigare än organisation. Det handlar om att skapa vi-känsla. Därför kommer jag snart att bjuda in alla föreningarna till en träff.
Lena Sundholm är öppen för, och välkomnar, nya tankar. Några har hon förstås själv.
– Det finns ett behov framåt i kommunen med idrottshallar som har tävlingsanpassade mått. En ny simhall, så jag är glad att man identifierat behovet av ett sportcenter, säger Lena om beslutet som togs i politisk enighet förra sommaren.
– Jag vill också implementera näridrottsplatser, där det finns utrymme för spontanitet och utöva flera olika sporter. De ska vara ett komplement till de bokningsbara anläggningarna. Jag vill mixa, matcha, utnyttja det fantastiska slottet och hitta nya målgrupper, säger Lena Sundholm.
Det är därför det också står "idrott för livet", "barn, ungdomar och 65+" och "våga prova" på tavlan i slottskontoret.