Anders Irénius är en av de ansvariga på lägret och beskriver sporten som en japansk krigskonst som betyder "mjuka tekniker", med syfte om att kunna försvara sig.
– Under dessa dagar tränar vi på hur man kan nyttja tekniken för att komma loss från olika typer av grepp. Samt hur man kan ha kontroll vid nedläggningar och kast, säger Anders Irénuis.
Inom ju-jutsu finns det en hel uppsjö av olika stilar, den som utförs på lägret i Katrineholm heter ju-shin-jutsu. Den uppkom år 1972 och grundades av Anders Irénius egen far. Anders som nu är, andre stilmästare i tekniken, berättar att tekniken bygger på att inte använda mer våld än vad nöden kräver – att ge vika för att vinna.
–Det är någonting som vi jobbar mycket med, att lära ut enligt lag, när och hur du får påbörja ditt självförsvar, säger Anders Irénius.
Under lägret går stor del av dagarna åt till fysisk träning, men även till teoripass. Lördagens teori handlar om "lågaffektivt bemötande", vilket menas med hur man på ett så lugnt och säkert sätt bemöter en person i affekt.
– För mig är det mentala och psykoligiska beteendet en jättestor del. Att lära sig hur man på bästa sätt kan få en person att lugna ner sig och få den att tänka klart, säger Jan-Erik Roos, värd på lägret.
Ju-shin-justu har funnits med i både Jan-Erik Roos och Anders Irénuis liv i många år och de är rörande överens om att träningsformen kan utföras av alla människor.
– När man blir äldre kan man lätt få skavanker i kroppen, men i och med träningen känner jag mig piggare. Det är häftigt att se att lägret drar till så många olika åldrar, då man tränar helt efter sin egen förmåga, säger Jan Erik Roos.
– Exakt, här påpekar vi inte om någon gör fel, utan då försöker man hjälpa varandra istället – tanken är att alla ska ha kul, säger Anders Irénius.
Lägret har deltagare från Stockholm, Örebro, Karlskoga, Vingåker, Vetlanda, Gotland och Katrineholm. Två av dem är far och son, Jonas och Elliot Wallengren från Karlskoga.
– Vi har utövat detta i snart ett och ett halvt år. Vi började samtidigt och det är ett väldigt roligt sätt att umgås på, som far och son, säger Jonas Wallengren.
– Lägret har hittills varit jätteroligt. Det är kul att lära känna andra, från andra klubbar både i och utanför träningslokalen, säger Elliot Wallengren.