Idrottstjejer smygfilmades – ingen ledare ingrep

Filmvisningen för idrottsungdomarna mellan 10 och 14 år urartade. Utan respekt ropade de könsord och smygfilmade unga flickor. Ingen ledare reagerade. "Jag var i chock."

Filmvisningen av "Jag är Zlatan" för idrottsungdomarna mellan 10 och 14 år urartade och chockade Julitaledaren Kristina Svedberg.

Filmvisningen av "Jag är Zlatan" för idrottsungdomarna mellan 10 och 14 år urartade och chockade Julitaledaren Kristina Svedberg.

Foto: Jocelyne Moreau/Privat

Sport2022-05-31 08:01

Syftet med att RF-Sisu Sörmland bjöd in till visningen av filmen "Jag är Zlatan" för idrottsungdomarna i Katrineholm var gott. Den var inledningen på ett projekt som åtta föreningar nappat på för att prata om värdegrunder.

Det blev precis tvärtom när närmare 250 ungdomar och ledare från åtta klubbar samlades i biografen. Redan innan filmen började var det oroligt och stökigt i salongen. Det skulle bli värre.

När Zlatan skallar en motståndare i filmen möts det av hurra-rop i salongen. När han stjäl en cykel applåderar stora delar av publiken.

– Jag var i chock. Efteråt ångrar jag mig att jag inte sa ifrån direkt, säger Kristina Svedberg som är ledare för Julitas flicklag.

"Varför stoppades inte filmen, varför ingrep ingen ledare", frågar sig Kristina Svedberg efter att unga flickor smygfilmats i samband med RF-Sisus filmkväll.
"Varför stoppades inte filmen, varför ingrep ingen ledare", frågar sig Kristina Svedberg efter att unga flickor smygfilmats i samband med RF-Sisus filmkväll.

Flera spelare i hennes lag blev utsatta för smygfilmning och tvingades höra grova könsord och elaka kommentarer från andra deltagare.

– Vi är medvetna om att det är en film med beteenden som kan väcka många känslor. Det är en film som lyfter både bra och dåliga saker, säger Caroline Lindeberg på RF-Sisu som var på plats vid filmvisningen i Katrineholm.

Hon erkänner att det blev stökigt.

– Det slog mig efteråt att vi förstås borde ha stoppat filmen. Det är ingen ursäkt, men jag var oförberedd på det scenario som skulle ske. Vi var underbemannade med bara två personer från RF-Sisu och blev tagna på sängen av det som hände. Samtidigt måste också de lagens ledare ta ansvar för sina spelare.

Efter filmvisningen tog Kristina Svedberg kontakt med Caroline Lindeberg. Båda beskriver det som att de var i ett chocktillstånd. Det resulterade i att Caroline Lindberg redan samma kväll skrev ett brev till samtliga klubbar och lagens ledare som deltog.

– Det var ett oacceptabelt beteende och många behöver rannsaka sig.

En av föreningarna som fick brevet var KAIK.

– Jag vet att det omgående togs upp i de aktuella lagen och där det som hände har diskuterats, säger Håkan Idström i KAIK.

I samband med filmen fick alla ledare med sig arbetsmaterial till sina lag och klubbar för att fortsätta prata värdegrunder. Diskutera hur man ska bete sig mot varandra, i omklädningsrummet och både på och utanför planen, innebörden av ordet respekt.

– Erfarenheten är att flera lag verkligen behövde vara där och att de har en lång resa att göra, säger Caroline Lindeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!