Hon vågar både testa och säga nej

Som liten var hon skraj för skidbacken vid Båsenberga. Som vuxen vågade hon testa. Nu är det bara häftigt att känna farten. Men inte bara där – Annika Andersson har en förmåga att sätta fart på andra också, en idrottsmorsa som lärt sig gilla utmaningar. Men också att säga nej.

Annika Andersson hade bestämt sig för att tacka nej till nya uppdrag. Ändå kunde hon inte säga nej när frågan kom om hon kunde ta plats i Vingåkers IF:s styrelse. Drivet är detsamma som tidigare, men en erfarenhet efter att ha gått in i väggen, är att hon lärt sig att prioritera.

Annika Andersson hade bestämt sig för att tacka nej till nya uppdrag. Ändå kunde hon inte säga nej när frågan kom om hon kunde ta plats i Vingåkers IF:s styrelse. Drivet är detsamma som tidigare, men en erfarenhet efter att ha gått in i väggen, är att hon lärt sig att prioritera.

Foto: Fotograf saknas!

Sport2017-11-07 06:43

Volleykarriären i ungdomsåren blev ganska kort, men innehåller en seger i distriktsmästerskapet till skol-SM.

Fotboll var desto roligare, men också där hann Annika sluta innan Vingåkers IF startade ett A-lag för damer.

Men idrotten har hon aldrig släppt utan kom tillbaka som idrottsförälder. En engagerad sådan. Hon kunde bara inte stå vid sidan om. Ungefär som när hon som idrottsförälder stod vid skidbacken.

– Jag som var så rädd för skibacken i Båsenberga kände plötsligt för att testa på att åka utför, och upptäckte fartens tjusning.

När maken Jörgen tog över ett flicklag där en av döttrarna spelade drog Annika i gång en föräldragrupp, på sitt eget sätt.

Hon behövde varken lirka eller övertala. Hon gjorde helt enkelt en jobblista med uppgifter för alla föräldrar.

– Alla är förstås inte lika tokiga som jag, men alla har en timme över. Så jag fick faktiskt inte en massa nej och bort­förklaringar utan alla ställde upp.

– Det var så kul och vi blev ett bra gäng. Flera av oss har fortsatt att umgås även utanför idrotten, säger 44-åringen.

Personer med sådant driv är guld värda i varenda idrottsförening och det dröjde förstås inte förrän Vingåkers IF kom med frågan om hon ville vara med och utveckla ungdomssektionen.

Självklart.

– Utmaningar är bra, och se glädjen hos barnen är bra pay back, återbetalning, säger Annika.

Uppgifterna blev bara fler. Hon var med och drog i gång föräldragrupper för flera lag, bakade bullar, fixade och donade från stort till smått.

– Det var många bollar i luften. Att se den ena efter den andra börja rulla var en så härlig känsla. Jag har många andra föräldrar att tacka för att det blev så bra.

Men saker och ting började snurra allt fortare, inte bara i VIF utan också på jobbet. Till slut gick det för fort och Annika hade svårt att lyssna på kroppen.

– Huvudet låg till slut fem steg före. På idrottsplatsen var tankarna på jobbet och vice versa.

Det slutade med ett besök på sjukhusets akutmottagning. Hon sprang in i väggen, men är på väg tillbaka.

– Jag läker fortfarande, som hon uttrycker det.

En del i den processen var att lova sig själv att aldrig säga ja till någonting mer. Då kom frågan om hon kunde ta en plats i huvudstyrelsen.

Den här gången var inte svaret lika självklart, men det blev ändå ett ja.

Med nya verktyg i lådan känner sig Annika bättre rustad och hon har lärt sig att prioritera. Men drivet är detsamma.

– Vi har en resa att göra för att få fler flickor med invandrarbakgrund att börja spela fotboll. Hos oss får de göra det på sina villkor och vi har några killar från A-laget som också har invandrarbakgrund som ställer upp som ledare. De lyser också med sina uppgifter.

Utmaningen är att få flickorna att fortsätta. Där är Annika övertygad om att VIF behöver hjälp.

– Konstgräs, säger hon.

– Vi är den sista kommunen som saknar en plan att träna på året runt. Det gör det knappast lättare för oss att locka nya spelare och behålla dem vi har.

Gillar hemlagad husmanskost och vardagshumor

Familj: maken Jörgen och barnen Alexander, 22 år, Sanna, 20 år, Emilia, 14 år.

Yrke: jobbar vid delikatessdisken på Cityhallen i Vingåker.

Äter helst: hemlagad husmanskost.

Skrattar åt: vardagshumor, jag har lätt för att le.

Rädd för: jag har gått in i väggen en gång och är förstås orolig för att det ska hända igen.

Lyssnar på: ljudböcker, allt från deckare till självbiografier, men trivs också med musik omkring mig – gärna Takida och Stiftelsen. Hellre det än att tv:n står på.

En person jag ser upp till: min pappa Raimo, som gick bort för 17 år sedan. Det var han som fick mig att bli sportintresserad.

Dold talang: har gröna fingrar och en förmåga att arrangera julgrupper och buketter.

Det gör jag om tio år: jag tänker framåt och det är inte så länge sedan jag fick hjälp med att titta på nya utbildningar, ekonomi och redovisning intresserar mig. Då har jag kanske börjat spela golf också, det är i alla fall ett mål jag har satt upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!