"Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers", säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter har samma ryska hackergrupp tidigare tagit sig in i databaser som tillhör USA och Kanadas nationella antidopingorganisationer och även den internationella antidopningsorganisationen Wada.

Riksidrottsförbundet polisanmäler nu brottet och anmäler också intrånget till Datainspektionen. Förbundet säger sig ha ökat sitt skydd och en kartläggning av vad som hänt och var i systemet gruppen hackat sig in har gjorts.

Ytterligare säkerhetsåtgärder genomförs omgående.

"Våra medarbetare på Svensk Antidoping tar personlig kontakt med de aktiva som finns på listorna som publicerats. Om någon är orolig eller har frågor kan de alltid vända sig till oss", säger Bergh enligt pressmeddelandet.

På den misstänkta hackergruppens hemsida finns skärmdumpar av mejl och listor med idrottares personnummer, namn, idrottsgren, diagnos och medicinering, varav en av de atleter vars uppgifter läckts är från Katrineholm.

Kanotisten Anton Andersson nås av nyheten när KK ringer för att få en kommentar.

– Det låter inte alls bra och det är klart det känns obehagligt. Men det är inga konstigheter. Jag hade astma när jag var liten men jag har tränat bort den. Jag tog inga stora doser då och tar inget nu. Så det är inte så känsligt, säger han.

Vad nästa steg för han själv är vet han inte ännu, men bekräftar att de uppgifter som läckt verkar stämma.

– Jag får kolla upp vad det innebär och läsa om det. Jag hade ingen aning när du ringde så jag vet inte riktigt vad jag kan ge för kommentar, säger han.