Tremannafotboll, med sarg, har spelas i Sörmland i flera år. Arkivfoto: Therése Jansson

Åldern för elvamannafotboll höjs

Fotboll

Sörmland är ett föregångslän, men visst kommer en ny riksnorm för hur barn- och ungdomsfotbollen ska organiseras att innebära förändringar.

Tidigare har barn- och ungdomsfotbollen varit distriktsförbundens angelägenhet och det har sett lite olika ut runt om i Sverige. Men vid Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte i förra veckan fastställdes en ny organisation som ska gälla i hela landet.

— Det är ett gediget arbete som ligger bakom med studiebesök i flera länder, som Spanien, England och Danmark, säger Sörmlandsfotbollens vice ordförande Jan Kuutman.

Han gladdes över det stora intresset bland distriktets klubbar att ta del av nyheterna vid Ungdomsforum i Malmköping på onsdagskvällen. Drygt 70 personer som representerade 34 ungdomsföreningar kom.

— Det blev ett bra möte med många konstruktiva frågor, säger Jaan Kuutman.

När det gäller spelformer har redan de fem olika varianter som ska gälla i hela Sverige, alltså tremanna med sarg, femmanna, sjumanna, niomanna och elvamannaspel.

— En förändring är att åldrarna lyfts och elvamanna börjar vi med från och med att ungdomarna fyller 15 år, ett år senare än i dag alltså. Förändringarna är gjorda utifrån barnens bästa, säger Jaan Kuutman.

Det nya regelverket träder i kraft 2019 där nästa år blir ett prova på- och försöksår.

— Under övergångsåret ska vi testa en del, som inspark i stället för inkast, möjligheten att sätta in en extra spelare om man ligger under och lite förändrade off side-regler, sedan utvärderar vi om ett år för att komma ordentligt förberedda till 2019, säger Jaan Kuutman.

Läs mer om dessa ämnen

fotboll