Trots att det knappt har gått tre veckor sedan orienterings- kartan trillade ner i Katrineholmarnas brevlådor, har redan 2 700 kontroller registrerats. Motionsorienteringsprojektet Hittaut, har redan har väckt ett stort intresse hos både barnfamiljer och motionärer, och förväntas locka många fler framöver.

– Vi tycker att det är jätteroligt att så många, under så kort tid, redan börjat hitta ut. Den allmänna bilden verkar vara att det är väldigt kul och att man gör det tillsammans med familj och vänner, säger Klas Bringert i KOK, projektledare för Hittaut.

Än så länge har bara 25 kontroller släppts, men Hittauts deltagare har tillsammans redan nått en totalsträcka på drygt 540 mil, och varit igång i cirka 2040 timmar. Klas Bringert tror att sträckan egentligen är ännu längre.

– Vi ser hur långt de som registrerat mellan varje kontroll gått, men folk har säkert gått längre än så. Man kanske har tagit en kontroll och gått tillbaka och tagit en annan kontroll vid ett annat tillfälle.

Dock har vissa av deltagarna under loppets gång stött på en del problem, när de försökt använda sig av hittaut-appen för att få upp orienterings- kartan eller registrera kontrollerna via mobiltelefonen. Men en lösning är på väg.

– Det är Svenska Orienteringsförbundet som ger ut appen och de är inte klara med den nya versionen, men den kommer snart.

Den uppdaterade appen kommer att vara tillgänglig inom två veckor, och hinner således ut innan nästa kontroll-släpp, den 1 juni. Trots att det på den utdelade kartan står att det är ett släpp på 15 kontroller, blir det fler.

KOK har varit i kontakt med Sörmlands museum, och kommit överens om att samarbeta för att ge motionsorienteringen en historisk touch. De 30 kontroller som tillkommer finns nämligen vid historiska platser.

KOK:s mål är att nå upp till 500 deltagare och 10 000 kontroll-registreringar när orienteringen är avslutad. Men det kan bli många fler än så. KOK har pratat med Katrineholms turistbyrå som har kartan nu. De som är i Sörmlandstrakten över sommaren kan bli lockade till att hitta ut i naturen.

– Vi tror att folk som har sommarstuga kan vara benägna att vara med. Jag tror vi kommer att klara målet utan problem, vi har nått så pass många hittills fast vi bara har släppt 25 kontroller, säger Klas Bringert.