Foto:

Valborgsvädret blir kallt och regnigt

Valborgsvädret

Det lynniga aprilvädret vägrar att vika ner sig. Enligt Therese Gadd, meteorolog på SMHI, tar sig ett lågtryck in söderifrån under kvällen och lagom till brasorna tänds kan både regn och snöblandat regn förekomma.

Alla som hoppats på sol och värme under valborgsmässoafton och 1 maj kan glömma det – även i år. Under valborgskvällen drar ett lågtryck med sammanhängande regn in söderifrån och till en början kan inslag av blötsnö förekomma i regnmolnen.

– Enligt beräkningarna börjar det regna runt 19.00 i de sydligaste delarna av Sörmland. Det blir typiskt aprilväder och temperaturerna faller till fyra-fem grader, säger hon.

Att det kan förekomma snö i regnmolnen beror på en krock mellan den varma luften söderifrån och den lite kallare luften från norr. När vädersystemen möts växer molnen på höjden och i topparna, där det är som kallast, bildas snö och hagel.

Regnområdet dröjer sig kvar under natten och avtar fram på dagen den 1 maj. Det kan förekomma skurar under tisdagen men i huvudsak blir det uppehåll på eftermiddagen, säger Therese Gadd.

När kommer värmen egentligen?

– Det ser ut att bli ostadigt under hela veckan men mot slutet av veckan ser det ut att stabilisera sig och på söndag kan det bli upp mot 17 grader, men det är lite osäkert ännu.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/ Valborgsmässofirandeväder
Relaterat