Landstinget ska köpa in nya sängar. Två miljoner kronor avsätts. Foto:

Två miljoner till nya sängar på sjukhusen

SÖRMLAND

Nu ska landstinget köpa in nya sjukhussängar. Två miljoner kronor avsätts och samtidigt ska sänghanteringen skötas centralt vilket är en stor omställning, enligt landstinget.

Tidigare har varje klinik hanterat sängfrågan. Det i sin tur har inneburit att sängarnas skick och standard varierar, uppger landstinget i ett pressmeddelande. Det har även påverkat sängarnas rengörning eftersom arbetsbelastningen är hög och bristen av vårdpersonal påtaglig.

Landstinget ska nu ta fram en plan för central sänghantering. I planen ska en uppdatering genomföras av "dagens sängar med tillhörande sängbord och madrasser", fortsätter landstinget i pressmeddelandet.

Initiativet ska resultera i ökad patientsäkerhet (hygien), smartare arbetssätt och "en bättre upplevelse under sjukhusvistelsen".

– Det här blir en vinst för båda våra patienter med ökad patientsäkerhet och fräscha sängar och madrasser samt för våra medarbetare som nu kan fokusera mer på det patientnära arbetet, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

– En central hantering av sängar innebär att de kommer att finnas på särskilt avsedda platser på de tre somatiska sjukhusen, rengöras av särskild servicepersonal, levereras till klinikerna färdigbäddade och att extrasängar inte behöver stå på avdelningarna och ta upp plats, säger Helena Söderquist, chef för verksamhets- och ledningsservice.

Återstår för landstingsstyrelsen att fatta beslut i frågan.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandKullbergskaMälarsjukhusetNyköpings lasarett
Relaterat