Nya uppgifter i överenskommelsen mellan regionförbundet Sörmland och dess tidigare direktör framkommer, bland annat att direktören ska få hjälp att söka nytt arbete, vilket kostar 50 000 kronor.

Turerna fortsätter – förra regiondirektören får 50 000 för att leta efter arbete

SÖRMLAND

Uppgörelsen mellan Viking Jonsson (S) och förra regiondirektören Cristine Dahlbom Nygren ger henne 2,4 miljoner kronor i en klumpsumma. I överenskommelsen ska även regionförbundet betala ett "valfritt coachstöd" på 50 000 kronor. Stödet är till för att hon ska få hjälp att söka nytt jobb, förklarar Viking Jonsson.

Turerna kring tidigare regionförbundets direktör Cristine Dahlbom Nygren, 58, blir allt fler. Det är avtal, beskyllningar – om vem som sagt vad och vem som bestämt vad – och miljoner kronor i fokus.

Efter att vi i flera dagar efterlyst överenskommelsen om att Cristine Dahlbom Nygren ska lämna jobbet framkommer nya detaljer. Avgångsvederlaget är på 2,4 miljoner kronor, detsamma som 24 månadslöner. För länets skattebetalare betyder det en kostnad på drygt 3,2 miljoner (arbetsgivaravgifter, försäkringar med mera).

I uppgörelsen står att Cristine Dahlbom Nygren att hon är fri från den 1 januari "att ta anställning av vad slag det må vara utan att löneförmåner eller avgångsvederlag påverkas".

Regionförbundet ska även betala "valfritt coachstöd till en kostnad av 50 000 kr".

– Coachstödet är ett bidrag till att Cristine själv kan ta hjälp av något rekryteringsföretag för hjälp till nytt arbete, uppger Viking Jonsson.

  • Viking Jonsson
  • Cristine Dahlbom Nygren.
1/

Flera läsare har hört av sig och är förbaskade över både fallskärmen och anställningsavtalets utformning. Även Skattebetalarnas förening riktade skarp kritik och sa att avtalet är "absurt" och att överenskommelsen om avslut var ett resultat av en dålig förhandlare.

Nu sällar sig även politiker till kritikerkören. Partiet Vård för pengarna har tidigare fördömt avtal och fallskärmar och har suttit med i regionförbundets styrelse. Jonas Lindeberg hävdar att partiet inte fått någon information om vare sig anställningsavtalet eller överenskommelsen om avslut.

– Vi visste inte att hon blivit uppsagd, säger Jonas Lindeberg.

Han lägger allt ansvar på Viking Jonsson, som i sin tur uppgett att han fått uppdrag av regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) att "hitta en lösning".

– Det är Viking Jonsson som har personalansvaret i det här fallet, förklarar Jonas Lindeberg.

Även Magnus Leivik (M) är kritisk till Viking Jonssons agerande. Han anser att uppsägningen av Cristine Dahlbom Nygren borde ha tagits i regionförbundets styrelse.

Kostnaden för den överenskommelse som slutits ska regionförbundet stå för i form av "hopsparat kapital", enligt Viking Jonsson. Regionförbundet har över tolv miljoner kronor för sin avveckling, åtgår inte alla pengar ska pengar fördelas till landstinget och länets kommuner.

Hög chef ena gången men inte andra

När bolaget Landstingsservice upphörde, avvecklades, behövs en vd (Jan Costelius), sa regiondirektör Jan Grönlund i höstas.

När regionförbundet avvecklas står man utan direktör eftersom Cristine Dahlbom Nygren fått gå med omedelbar verkan.

"Det är stor skillnad. Regionförbundet bestod av något 20-tal medarbetare med ansvar för väl så viktiga policyfrågor. Landstingsservice är en driftorganisation med över 300 medarbetare. Och då behövs Jan Costelius tjänster och engagemang en tid framöver för att säkerställa att den nya organisationen får en bra start" mejlar Jan Grönlund på frågan varför en vd behövs för ena verksamhetens avveckling men inte den andra.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Regionförbundet SörmlandViking Jonsson
Relaterat