Foto:

Sparbanken tvingas böta miljoner

NYKÖPING

En anmärkning och 12,7 miljoner kronor i böter. Det är Finansinspektionens dom över Sörmlands sparbank. – Det känns bra att få sätta punkt, säger bankens vd Erik Hägglöv.

Skandalen satte hela banken i gungning. Den tidigare direktören Joacim Lindgren satte sprätt på bankens pengar och fick sparken precis innan hans fallskärm skulle vecklas ut. Flera nyckelpersoner i bankledningen tvingades bort. Styrelsen avgick och fick ingen ansvarsfrihet.

Finansinspektionen har i över ett år granskat bankens styrning, riskhantering och kontroll och slår ner på punkt efter punkt. Kritiken är hård.

Banken och den tidigare styrelsen har inte haft koll. Ingen har haft ansvar för helheten. Vd:n har kunnat fortsätta sina vidlyftiga affärer utan att någon satt stopp. De som skulle kontrollera Lindgrens inköp har varit hans underställda, en intressekonflikt som styrelsen inte identifierat.

Redan 2014 slog bankens internrevisorer larm om väsentliga brister i bankens riskkontroll. Det påtalades också av Finansinspektionen vid ett besök året efter.

Läs också: Sörmlands sparbank får miljonböter

Kritiken är alltså riktad mot den gamla styrelsen. Och den nuvarande bankledningen lägger sig platt.

– Det är bara att konstatera att några personer har brustit i sin tjänsteutövning, säger Erik Hägglöv.

Banken har tre veckor på sig att överklaga Finansinspektionens beslut. Det kommer inte att hända.

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Det finns inte i min sinnevärld. Vi har brustit i vår tjänsteutövning på flera punkter och då får vi förhålla oss till det.

Kan det bli ett nytt haveri i banken?

– Nej. Jag är trygg i vårt arbetssätt idag. Vi har genomfört stora förändringar, styrelsen är ny och vi har gjort flera externa rekryteringar. Vi har nu väldigt mycket bättre lösningar än tidigare, säger Erik Hägglöv.

Finansinspektionen bedömer att överträdelserna inte varit så allvarliga att det funnits skäl att överväga att dra in bankens tillstånd. Sanktionsavgiften, eller böterna, på 12,7 miljoner kronor tillfaller staten.

SN har utan framgång sökt den tidigare ordföranden i Sörmlands sparbank, Sven-Olov Carlsson.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlands SparbankEkonomi
Relaterat