Lägger sig snön lagom till sportlovet? Foto:

SMHI varnar – risk för mycket snö i Sörmland

Sörmland

SMHI gick ut med en klass 1-varning på måndagen. Den gällde fortfarande på tisdagsmorgonen.

— Det är ganska höga temperaturer i Sörmland just nu, till och med sju plusgrader på Skavsta. Modellerna visar att nederbörden börjar som regn med sedan övergår i snöfall under natten. Varningen är utfärdad för hela länet, men det kan bli stora variationer, säger Marie Staerk som är meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning är den lindrigaste av SMHI:s varningar. I den varning som gått ut skriver SMHI att det kan komma fem till tio centimeter nysnö i ett stråk från Värmland och vidare bort över sydöstra Svealand samt nordligaste Östergötland.

— Om det finns risk för över fem millimeter nederbörd i smält form under sex timmar så går vi ut med en varning. Det kan bli snöhalka på vägarna och lite besvärligt, säger Staerk.

Kommer vintern nu för alla som vill åka skidor eller pulka?

— Vädret är lite hoppigt framöver. Det pendlar mellan kall och mild luft. Temperaturen sjunker ner mot noll i samband med nederbörden under natten till tisdagen. Det kommer det in ett nytt område med blötsnö under onsdagen, men efter det ser det ut att komma mildare luft och då kanske det hinner smälta bort lite.

På tisdagsmorgonen låg samma klass 1-varning kvar för Sörmland.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlandvinter väder
Relaterat