Skräckslaget men roligt – familjer testade Kolmårdens spökhus

Sörmland

Under höstlovet förvandlas Kolmården till en ryslig mötesplats. För första gången får gästerna under Halloween besöka det hemsökta Spökhuset. Tidningen var där med två modiga testpatruller.

Det är sjunde året i rad som det är Halloween på Kolmården. I år är det spökriddare som kommer patrullera runt, bland annat vid en borg som byggts upp. Men för första gången kommer man att kunna kliva in i ett spökhus.

– Riddarna är komiska och snälla, men de vågar inte gå till ett speciellt hus. Det ligger nämligen en förbannelse över det, där kan det hända massa kusliga saker. Kanske vågar barnen gå dit? säger Rickard Sjödén, pressansvarig för Kolmården.

Huset var som gjort för spöken

– I det gamla värdshuset knarrar det när man går på det lutande golvet. Det passar perfekt som spökhus, säger Helena Bruhn, showproducent på Kolmården.

Familjen Johansson från Nyköping och familjen Bertilsson från Katrineholm tog sig mod för den läskiga uppgiften, att testa spökhuset.

Solen sken, himlen var blå och allt var frid och fröjd. Men det var innan det var dags att kliva in i huset.

– Det här ska bli kul, jag är inte rädd för någonting förutom ormar, säger en stolt Helena Bertilsson, 10 år.

– Nja jag är lite rädd för spöken, men inte för ormar, säger Winzent Johansson, 10 år.

Några minuter senare, inne i spökhuset, låter det inte alls lika behagligt. "NEJ NEJ NEJ", "OH SHIT", "NEJ INTE MER" och massa skrik hördes.

Ni lät lite rädda. Hur var det att gå i spökhuset?

– Det var lite läskigt. Men jag skulle göra det igen för nu vet jag vart de är, säger Winzent Johansson och storasyster Stephanie,12, instämmer.

– Läskigt. De hoppade fram och skrämdes. Men mamma blev räddare, säger Wilhelm Bertilsson, 11 år.

Anpassat för barnen

– Det var jättebra, det här. Läskigt, men inte allt för läskigt, utan anpassat för barnen. Vi är väldigt nöjda, säger Mia Johansson, mamma till Winzent och Stephanie.

  • Familjerna Johansson och Bertilsson poserade glatt utanför entrén till Kolmården. Men det var innan vistelsen i spökhuset. Foto:
  • De döda riddarna är väldigt rädda för huset som har en förbannelse över sig. Foto:
  • Helena Bruhn och Rickard Sjöberg berättar om det läskiga huset. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

KolmårdenHöstlovWEBB_TVbarn och familj