Skarpt läge i Sörmlnadstrakten

Sörmland

Både landshövdingen, räddningstjänst, polis och en kommundelegation från Gnesta passade på att besöka den tillfälliga ledningscentralen uppe vid scoutstugan i Gnesta - strax innan flera 60 ton tunga pansarvagnar rullade in i tätorten.

Under måndagsmorgonen inleddes mer av närkontakt mellan soldaterna i den stora militärövningen Aurora då gevärseld hördes vid slutstriden mellan armén och fienden. Ute vid Vängsö flygfält landsteg fallskärmsjägare från luften samtidigt som allt fler jeepar, terrängfordon, last- och ledningsfordon rörde sig på vägarna i trakten.

Tidningens utsända fick följa hemvärnets insatskompani under förmiddagen då den svenska armébrigaden lyckades ta sig genom Gnesta på sin väg söderut.

– Mycket tack vare att hemvärnet klarade uppgiften att skydda viktiga knutpunkter som vägkors och järnvägsövergångar, säger en plutonchef som ställer upp på bild men inte vill avslöja sitt namn.

"Det är ett skönt avbrott i vardagen samtidigt som man gör verklig nytta. Dessutom är det en bra sammanhållning här." menar Eskilstunabon Fredrik Björklund som har det tålamod som krävs vid observationsplats. Foto:

Under övningen i skogen vid Hagstumosse var han en av de fiktivt skadade.

– Motståndaren såg till att jag fick käken bortskjuten.

Mitt framför signalisten - som har till uppgift att agera som ständig skugga och livvakt, ständigt drygt en meter intill plutonchefen. Bägge intygar att den friska luften, uppdraget och vikten man ständigt bär omkring på innebär att man inte har några sömnsvårigheter, trots att man sover i stridsställning utomhus.

– Vi kan ju inte göra upp eld och röja var vi är så vi äter våtkonserver, som faktiskt är riktigt god mat.

Adrenalinpåslaget märks när vi förflyttat oss till Björnlundaskogen där soldater skriker till varandra efter att just ha blivit beskjutna och ytterligare en fiktiv skadad bärs in i ett terrängfordon.

Medan två svarta Apache- helikoptrar hovrar i luften 60 meter ovanför våra huvuden så har "fienden", tre amerikanska soldater i stridsvagnen Abraham, blockerat ena körfältet på väg 223 strax utanför Björnlunda. Runt omkring i skogen befäster hemvärnet sina positioner och rapporterar om fienden.

Hunden Zapp, hundförare Åsa Liljeroos Tanghöjd och Lennart Bengtsson pustar ut efter ett intensivt skede under övningen. Foto:

Eftersom halva Försvarsmakten numera består av hemvärnet så finns 400 soldater på plats i Gnesta. Soldater som till vardags har olika civila jobb och som oftast tagit ut semesterdagar för medverka i övningen:

– Vi vill göra något för Sverige.

– Det är samhörighet och utvecklande. Man lär sig saker man kan ha nytta av på jobbet.

– Några ryckte in i går och finns på plats här ett dygn senare. Det är mycket logistik i det här men det fungerar över förväntan, säger pressansvarige Joakim Truedsson, som till vardags jobbar som överförmyndare i Katrineholm.

Längs vägarna i kommunen står flera nyfikna och följer den stora militära närvaron. Även mer officiella representanter har följt övningen på mer nära håll.

– Det är en så pass stor övning att det är relevant för oss att följa. Vi fick en intressant inblick i delar av övningen när vi besökte ledningscentralen i morse, säger Johan Rocklind, kommunalråd (S) Gnesta.

Enligt hemvärnets representanter så har det inte hörts några protester kring övningen snarare nyfikna frågor.

En av de som vågat sticka ut hakan är pacifisten och vapenvägraren Lars Gogman som hängt upp en fana med en fredssymbol där han bor. Han är dock lite förvånad över de starka reaktioner han mött i sociala medier.

– Ambitionen är inte att kriga mot andra. Jag tycker bara att vi borde lära oss hur vi ska försörja oss i stället för att kriga med vapen.

"Min pappa var yrkesmiltär. Jag är förvånad över de starka reaktionerna kring en liten fredssymbol", säger Lars Gogman och hustrun Pia, med fanan som även fanns med under fredsmötet i Göteborg 1982. Foto:

Mikael Smedin, chef för Sörmlandsgruppen, var mer än nöjd efter måndagens stora uppgift.

– Det här är det roligaste jobb jag utfört på länge, eftersom det innehåller så många ingredienser.

– Vi har övat på en uppgift tillsammans och utbytet har fungerat bra. Vi har samverkat och fått se och uppleva fienden och stridsmoment i en naturtrogen miljö, säger Smedin som själv varit på plats under utlandstjänst i Afghanistan för några år sedan.

Under torsdag väntas nedpackning ske innan man lämnar området på fredag.

  • Apachehelikoptrar i luften ovanför Björlunda. Foto:
  • "I gårkväll hade vi två älgar på besök." avslöjar signalisten som ständigt bär en tung radioutrustning på ryggen och följer plutonchefens varje steg. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta kommunFörsvaretSörmlandWEBB_TVmilitär