Rån mot Sparbanken i Vingåker

Kuriren för 50 år sedan

Sundsvall, Falun och Narvik var några av de nya ortnamn man på söndagen kunde höra i högtalaren på järnvägsstationen i Katrineholm. Däremot försvann namnen Ändebol, Strångsjö, Sparreholm, Stjärnhov och Björnlunda ur tågtabellerna. Omläggningen är den mest genomgripande i SJ:s historia.

Katrineholm blir efter postverkets omläggning något av "posthuvudstad" för Sörmland. All post med nummer som börjar med 63 eller 64 (Katrineholms- och Eskilstunaområdena) sorteras här.

Omläggningen av järnvägstrafiken och uppsnabbningen av tåguppehållen betyder att posten till stor del får sändas per bil och buss.

Två montörer klarade sig turligt nog oskadda vid en explosionsartad brand i en husvagn vid Försvarets Fabriksverk i Vingåker på lördagskvällen. Husvagnen förstördes helt, liksom deras övriga tillhörigheter. De båda montörerna, Bo Kvistberg och Lennart Hedström, båda från Sundsvall, hade husvagnen som bostad under tiden de arbetade vid ett nybygge på fabriksområdet. Explosionen inträffade då en av männen skulle slå på ett gasolelement.

Som vi berättade i lördagstidningen hade Katrineholm och främst Nyhemsskolan fint främmande i lördags. Det var generalsekreterare Magnus Ehrenström i Rädda Barnen. Generalsekreteraren har med sin familj varit bosatt i tre år i Etiopien och hade därför en hel del att berätta om det land som eleverna nu arbetar för.

Kuriren för 25 sedan

Sparbanken i Vingåker rånades i går eftermiddag – igen!

Två maskerade män rusade in i banken klockan 13.39 och uppehöll sig därinne i dryga fem minuter. Utanför väntade en kumpan med flyktbil och jakten togs upp av polisen. Efter 20 minuters spaning hittade polisen den rödbruna Saaben söder om Täppelund utanför Vingåker. Sedan är förövarna, som misstänks vara fyra personer, spårlöst försvunna. Det hetaste spåret är att de färdats i en vit Volvo.

Kuriren för 10 år sedan

En storbrand vid banvallen mellan centrala Katrineholm och Simonstorp orsakade omfattande trafikstörningar på söndagskvällen. Med största sannolikhet var det ett tåg med låsta bromsar som hade orsakat branden. På vissa platser pyrde det i banvallen, på andra var det öppna lågor. Söder om Strångsjö spred sig elden till tallskogen och räddningstjänsten uppmanade privatpersoner att hjälpa till i släckningsarbetet med ruskor. Vid 21-tiden på söndagskvällen koncentrerade sig räddningstjänsten på en större brand söder om Strångsjö.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat