Foto:

Kolmården hårt drabbad av den extrema torkan

Kolmården

Trots att Kolmården genomförde en drastisk sänkning av sin vattenförbrukning under 2017 har årets extrema torka blivit kännbar för djurparken. Oron just nu: Fodertillgången för djuren.

Tidningen har tidigare rapporterat om hur årets extrema torka påverkat västra Sörmland, bland annat om hur Katrineholms kommun stödköper lokalt kött och hur både Katrineholm och Vingåkers kommuner letar grönområden att upplåta till lantbrukare.

Även aktörer inom turistnäringen påverkas. Nu senast gick Kolmårdens djurpark ut med att man stoppar tillförseln av sjövatten till områdets dammar.

– Djuren har fortsatt färskvatten i sina vattenkoppar att dricka. Däremot innebär stoppet att de flesta dammar, vattenfall och sjöar på området inte kommer att fyllas på alls i sommar, säger Jimmy Persson, hållbarhetschef på Kolmården.

Det är en åtgärd som sticker ut jämfört med tidigare år – det har nämligen aldrig behövt göras så här tidigt under sommaren. För två år sedan, under 2016, kom man ner i liknande nivåer, men då var man långt in i september.

Kolmården har sedan tidigare vidtagit åtgärder för att minska sin vattenförbrukning. Förra året sänkte man sin vattenförbrukning med 6500 kubikmeter, motsvarande drygt 6,5 miljoner liter vatten.

Orosmoln har också dykt upp på andra håll för djurparken till följd av torkan. I värsta fall kan fodertillgången påverkas negativt, eftersom stora mängder av fodret består av färskt gräs som kommer från närliggande ängar. Enligt djurparken själva har man i nuläget foder så det räcker, men om torkan dröjer sig kvar kan det bli brist på hö och halm i vinter.

– Vi känner oss lugna med fodertillgången som det ser ut just nu och vi har ett fantastiskt samarbete med lantbrukare i området, men vi håller en ständig dialog för att försäkra oss om att vi har det mängder som vi behöver, säger Jimmy Persson.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KolmårdenMiljöVatten
Relaterat