Katrineholms kommun ville skapa en litterär bänk till författaren Kerstin Ekmans ära, men Ekman tackar nej och tycker i stället att en bänk ska skapas till minne av tidigare stadsbibliotekarien K G Wall. Dock väljer kommunen att i augusti inviga en bänk vid Djulö till minne av Selma Lagerlöf. Foto:

Kerstin Ekman tackar nej till bänk

Kultur

Kerstin Ekman kommer på dagens premiär av "Kvinnorna och staden". I sommar ville kommunen även inviga en litterär bänk till Ekmans ära. Hon tackar nej – och hänvisar till en annan litterär katrineholmare. Kommunen väljer dock en annan väg.

Den 4 juli är en högtidsdag för alla som med Marie Selander i spetsen har kämpat i många år för att få musikteatern efter Kerstin Ekmans Katrineholmssvit till stånd. Författaren själv ska vara på plats och har lovat att hålla ett litet tal i samband med premiären vid Lokstallet.

Kerstin Ekman är mycket älskad i sin uppväxtstad. Efter att den litterära bänken till minne av författaren Ragnar Thoursie invigdes i juni har Katrineholms kommun haft siktet inställt på Ekman. Det är nämligen tänkt att kommunen ska få fler litterära bänkar.

Men Kerstin Ekman tackar nej. I ett brev till kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) förklarar hon varför: "Jag tycker att det räcker med det bevis på uppskattning av mina böcker som den lilla parken Springkällan utgör", skriver hon, samtidigt som hon skickar ett stort och varmt tack för att hon blev tillfrågad.

Kerstin Ekman uttrycker i stället ett önskemål att K. G. Wall ska tillägnas en litterär bänk. Karl-Gunnar Wall (1910-2006) var stadsbibliotekarie i Katrineholm mellan 1944 och 1975 och kom att få stor betydelse för Kerstin Ekman.

Ett porträtt av K G Wall på Katrineholms bibliotek. Foto:

"Jag var läshungrig redan som barn och till slut räckte hyllorna hemma inte till utan jag började låna på biblioteket. Det låg då nära Stadsparken, bredvid Badhuset och där hade varit realskola förut. Barnbiblioteket ledsnade jag snabbt på men jag hade inte åldern inne för vuxenbiblioteket. Min pappa gav mig då sitt lånekort och sa att jag skulle säga att jag lånade åt honom. Det gjorde jag också, delvis. Jag band taxen vid värmeelementet i hallen och gick upp för trapporna till vuxenbiblioteket. Det var en skattkammare, en plats där den klassiska litteraturen fanns och det var K.G Walls domän och i grunden resultatet av hans noggranna överväganden och inköp", skriver Kerstin Ekman till kommunen.

Hon lyfter fram K.G. Walls betydelse för Katrineholms bildningsvärld och för henne själv. "Min framtid som läsare och som författare började nog där fast jag inte visste det när jag kom med min tax och med pappas lånekort", skriver hon vidare.

Cecilia Björk är glad över att kommunen nu lyfter fram litteraturen i den offentliga konsten. Hon säger att kulturnämnden mycket gärna hade sett en litterär bänk till Kerstin Ekmans ära.

– Hon är en av Sveriges största författare.

Men en bänk ska det ändå bli i sommar. Den tillägnas Selma Lagerlöf, som med hjälp av Nils Holgersson beskrev den sköna lustgården i Katrineholms utkant. Bänken, från vilken man ska kunna blicka ut över Djulösjön vid Stora Djulö, ska invigas den 25 augusti.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunDjulöKultur/NöjeLitteratur
Relaterat