Foto:

Katrineholms-Kuriren nominerad till fint tidningspris – kan bli Årets dagstidning

Katrineholm

Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Media är nominerade till det prestigefyllda priset Årets dagstidning – helhetspriset.

Nomineringen gäller hela Sörmland Media, det vill säga Katrineholms-Kuriren, Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter.

– Suveränt roligt och peppande att vår koncern blivit nominerad i en av de tyngsta kategorierna i Årets dagstidning, säger Katrineholms-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare Marie Hillblom.

Marie Hillblom, Katrineholms-Kurirens chefredaktör. Foto:

Nomineringen handlar inte enbart om innehållet i tidningarna, utan också om koncernens fokus på att presentera journalistiken digitalt.

— Vi är mitt inne i ett paradigmskifte både i hur vi förväntas presentera nyheter och hur läsare konsumerar nyheter. Det är ett tufft förändringsarbete och nomineringen visar att vi lyckas leverera angelägen lokaljournalistik i en ny tid. Nomineringen är absolut en kraftinjektion till oss alla medarbetare! säger Marie Hillblom.

Johannes Tångeberg, digitalredaktör på Katrineholms-Kuriren, lyfter fram det digitala arbetet:

— Vi har gjort stora framsteg, med våra appar, med möjligheten att teckna prenumerationer för allt vårt digitala innehåll för bara 99 kronor i månaden och när det gäller vårt sätt att presentera nyheter. Ett aktuellt exempel är våra live-rapporteringar från rättegången om mordet vid Östra skolan. Här kan våra läsare följa det som sägs i rättegången, minut för minut, i ett av de största kriminalfallen i Katrineholm på länge.

Nomineringen till Årets dagstidning gäller alltså hela Sörmlands Media. Eskilstuna-Kuriren är dessutom också nominerad till priset Årets redaktion.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är en ära att vara nominerade i de två tyngsta kategorierna. Nu hoppas jag att vi inte faller på målsnöret, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren.

I nomineringstexten nämns både trollfabriker och hatgrupper, två av de granskningar som Eskilstuna-Kuriren publicerat. Något som återkommer även i nomineringen till årets redaktion:

"Med öppna ögon för vilka konsekvenserna skulle bli gick redaktionen in och grävde i några av de mörkaste sidorna i samhället."

– Vi har en lång tradition av att jobba med granskande journalistik. Våra granskningar är inte resultatet av en slump. Samtidigt är det jättetufft i och med de hot, hat och trakasserier redaktionen och enskilda medarbetare utsatts för i samband med granskningarna, säger Eva Burman.

– Det känns fantastiskt kul att vara nominerade i helhetspriset. 2017 har varit ett oerhört intensivt omställningsår på bägge kommersiella kanterna. Vi har hittat nya och förbättrade kundlösningar både till våra privat- och företagskunder, vilket gett resultat och här har verkligen hela laget kämpat hårt. Jag är oerhört glad och stolt, säger Jenny Hoflund Bergvall, marknads- och försäljningschef på Sörmlands Media.

Även Sörmlands Medias vd Jimmie Näslund gläds över nomineringarna och över arbetet som lett fram till dem:

– Jag är oerhört stolt, framför allt över laginsatsen bakom detta. 2017 var året när vi visade att det går att vara förhållandevis små och ändå förändra hela samtalsdebatten och göra skillnad i samhället. Detta samtidigt som vi drivit upp utvecklingstempot, vi har skapa nya kundrelationer och produkter, och samtidigt presterat ett rekordbra resultat, säger han och fortsätter:

– Helhetspriset är det finaste övergripande branschpriset man kan få och alla ska känna sig delaktiga i det. Att utöver det också bli nominerad till Årets redaktion, det är nästan för bra. Vi är jättestolta och gläds i dag och lyfter sedan blicken och ser framåt för att fortsätta utvecklas. Vårt viktiga arbete har bara börjat.

Årets dagstidning är en årligt återkommande tävling som Tidningsutgivarna arrangerar och är ett av de tyngsta priserna i mediebranschen.

Prisutdelningen hålls på Berns Salonger i Stockholm 12 april.

Så lyder nomineringarna

Årets Dagstidning Helhetspriset:

Sörmlands Media

Inte först. Inte störst. Men detta lokala mediehus har visat enastående mod både med att bygga en digitalt hållbar affärsmodell med nya betallösningar - och att sätta demokratins fundament i fokus genom att rikta strålkastaren på trollfabriker och hatgrupper. Denna hårdsatsning har ställt tuffa personliga krav på redaktionen, den har fått nationell uppmärksamhet och följts upp med ett otal kvalificerade folkbildande seminarier. Ett helhetsgrepp som lett till nya kundrelationer och lönsamhet.

Årets redaktion:

Eskilstuna-Kuriren

Genomförandet genomtänkt. Och genomslaget maximalt. Med öppna ögon för vilka konsekvenserna skulle bli gick redaktionen in och grävde i några av de mörkaste sidorna i samhället.

Här är alla nominerade

Årets Dagstidning helhetspriset:

• Sörmlands Media

• Jönköpings-Posten

• Norrbottens Media

Årets redaktion:

• Svenska Dagbladet kultur

• Nyhetsbyrån Sirén

• Eskilstuna-Kuriren

Årets Ljud och bild

• Di TV

• Aftonbladet TV – livesändningen 7 april

• Expressen Skidsnack

Årets kampanj

• Nyheter24 - Knorr Snack Pot battle of the streamers

• Omni Ekonomi – lanseringskampanjen

• Sportbladet: Laget i ditt hjärta

Årets Affär

• Svenska Dagbladets premiumsatsning

• Bonnier News Brand Studio

• Skånska Dagbladet – Handla på hemmaplan

Årets idé

• Mittmedia: Fastighetskollen

• Aftonbladet: What's on the plate – vad barnen äter

• Nyhetsbyrån Sirén: Robotea

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenKatrineholms-KurirenSödermanlands Nyheter