• Ida vill att sockerkaksbottnen ska bli minst tio centimeter för att få en så hög tårta som möjligt. Hon delar alltid bottnen i fyra vilket ger tre lager fyllning, och tårtan växer ytterligare på höjden. "Men jag har aldrig mer än två olika sorters fyllning i en tårta, det blir för många olika smaker". Den lilla testtårta är fylld med vit chokladganache och lemoncurdgrädde, spacklad med grädde, täckt med marsipan och har rosor gjorda av sockerpasta. Foto:
  • Form för att göra knappar som används till tårtdekoration. Foto:
  • Ida Johansson färgar marsipanen och sockerpastan själv för att få till den rätta nyansen. Foto:
  • Ida Johansson tycker det är kul att spritsa tårtor. Då använder hon grädde eller marängsmörkräm. "Man kan göra riktigt fina rosor när man spritsar." Den här tårtan gjorde hon till en granne som fyllde år. Ljusa bottnar är smaksatta med citron och fyllda med cheescakemousse och chokladmousse med crisp. Tårtan är spacklad och spritsad med grädde och full av jordgubbar, hallon och blåbär. Foto: Privat Foto:
  • Till en student bakade Ida Johansson ljusa bottnar som hon fyllde med cheescakemousse smaksatt med hallon och mjölkchokladfluff. Tårtan spacklades med grädde, täcktes med marsipan. Dekorationerna gjordes i marsipan och sockerpasta. Foto: Privat Foto:
  • Ida Johansson testade att göra en så kallad dripcake. Foto: Privat Foto:
  • Pippi och Herr Nilsson modellerade Ida Johansson på fri hand till barntårtan. Foto: Privat Foto:
  • Ett pilligt jobb var det att limma godis på ett sugrör för att få till den svävande gottepåsen. Foto: Privat Foto:
1/

Ida Johansson i Sparreholm har förvandlat sitt kök till tårtverkstad

Sparreholm

Som liten bakade Ida Johansson sju sorters kakor med farmor. Nu är det tårtor hon bakar. Minst en i veckan.

— Jag är helt besatt av tårtor.

Med åkermark ända in på knuten till det lilla huset strax utanför Sparreholm bor Ida Johansson. Hon uppskattar naturen, är ofta ute, men det är i köket hon kopplar av.

— Flera dagar i veckan står jag i köket och bakar. Det har jag alltid gjort. Det var farmor som lärde mig att baka, vi bakade mest småkakor.

Nu är det oftast tårtor som gäller. När mellansonen Ludvig skulle döpas googlade Ida runt och upptäckte en helt ny värld – tårtornas rike. Ida lät sig inspireras och bakade själv sonens doptårtor.

— Min kusin tyckte att tårtorna var så fina och ville att jag skulle göra till hennes dotter. Sedan har det bara löpt på.

Ida använder sig av facktermer som spackla och montera. Kundens önskemål kombineras med Idas idéer och oftast gör hon en skiss på papper. Förr målade hon mycket, akryl och akvarell, nu är det genom tårtorna hon får utlopp för sin kreativitet.

— Ibland kan jag nästan inte sova på nätterna för jag tänker på tårtor, tårtor och tårtor. Hur ska jag kombinera ihop smakerna? Hur ska tårtan se ut?

— Det är så fantastiskt kul att göra tårtor, och ju mer jag lär mig ju mer vill jag göra.

Och kanske, när Ida Johansson lärt sig ännu lite mer om tårtbakandets ädla konst, att hon vågar söka till tv-programmet "Det stora tårtslaget". Att få vara med där både lockar och skrämmer. "Jag törs nog inte, det är ju filmkameror och sånt." Foto:

— Ibland kan jag nästan inte sova på nätterna för jag tänker på tårtor, tårtor och tårtor.

Experimenten är många, nya smaker ska testas, lemoncurdmoussen blev Ida riktigt nöjd med. Och med "godisfluff" är det bara fantasin som sätter gränser.

— Jag tycker inte om för sött, så använder jag godisfluff vill jag gärna kombinera det med något syrligare.

Idas erfarenhet säger att fluff på after eight med fördel kombineras med päronmousse, eller lakritsfluff med hallonmousse, och att fluff på marsmallows smakar som mjuklass.

Hon tar inga genvägar i sitt tårtskapande. Bottnar, vaniljkräm, och andra fyllningar – allt gör Ida från grunden.

— Än så länge köper jag marsipanen färdig, men jag ska testa att göra den också själv.

"Jag fick den stora äran att göra bröllopstårtan till min kusins bröllop. Oj, vad jag har varit nervös, haft hög puls o hjärtklappning och legat vaken på nätter", skriver Ida Johansson på sin Facebooksida Ida's tårtor. en offentlig grupp där hon visar sina skapelser. Foto: Privat Foto:

Jag tycker inte om för sött, så använder jag godisfluff vill jag gärna kombinera det med något syrligare.

Enligt Ida har ett lyckat tårtbak flera steg.

I förväg: Tårtbotten som ska frysas in. Det är lättast att dela den halvfrusna sockerkaksbotten. Dekorationer i sockerpasta eller marsipan, det kan vara allt från blommor till legobitar och bokstäver.

Dag 1: Bottnarna penslas med sockervatten, saft eller o´boy beroende vilken smak tårtan ska ha. Bottnarna fylls, läggs ihop, plastas in och ställs en natt i kylskåp.

— De ska safta ihop sig. Alla tårtor blir godast så.

Dag 2: Ida "spacklar" tårtan med grädde eller marängsmörkräm, och lägger på marsipan om det ska vara en täckt tårta. Spritsar eller dekorerar.

— Att dekorera är det absolut roligaste. Jag kan hålla på i timmar.

Hittills är Ida självlärd genom egna erfarenheter och Youtube. Men hon har planer på att ta tårtintresset ett steg längre.

— Jag vill bli konditor. Att sedan ha något eget vore drömmen, och helst i Sparreholm.

Ida Johansson

Ålder: 35 år

Bor: hus på landet, utanför Sparreholm

Uppvuxen: flyttade från Flen till Sparreholm som liten

Familj: maken Kristian, barnen Leo 6 år, Ludvig 3 och Charlie 1,5

Intressen: baka, gå i skogen, vara med familjen, matlagning, resor

Min käraste ägodel: min köksmaskin, en svart Kitchen aid som vi fick i bröllopspresent

Dricker till tårta: klart det ska vara kaffe eller te

Köpetårta: skulle aldrig falla mig in att köpa tårta, men det är roligt att smaka på tårtor som andra har gjort

Sockerkaksbotten efter 3 lika-metoden:

1 del ägg, 1 del socker, och en del mjöl och potatismjöl (hälften av varje)

Vispa ägg och socker superfluffigt, sikta och vänd försiktigt ner mjölblandning. Häll försiktigt upp i formen som är bakplåtspappersklädd eftersom sockerkakan kommer att resa sig så mycket.

Grädda längst ner i ugnen i 175 grader. Cirka 35-40 minuter.

Så här gör du fluff

3 dl grädde

200 gr choklad eller 60-80 gram annat godis

Smält choklad/godis i grädden. Låt svalna i kylskåp. Vispa upp till fluff dagen efter.

Sommartårta à la Ida

"Jag tänker jordgubbar och grädde. Till det ett lager vaniljkräm, hemmagjord blir godast, eller varför inte chokladfluff eller mousse? Testa gärna att limemarinera de skivade jordgubbar med rivet limeskal och saft och råsocker.

Spackla tårtan med grädde. Spritsa tårtan med rosor, det är jättepopulärt och blir verkligen snyggt."

Läs mer om dessa ämnen

FlenSparreholmBakaBakverkMatlagning