Solisterna Helene Lundkvist Lontos och Holger Peterson fick stora ovationer på juldagens konsert i Fors kyrka. Foto:

Holger Peterson, 94, gjorde solistsuccé i kyrkan – sjöng O helga natt

Sörmland

När kyrkokören Fors Sacrales gjorde sin årliga konsert i Fors kyrka i Eskilstuna på juldagen hade en särskild gäst bjudits in att framföra jullåtarnas jullåt O helga natt: 94-åriga Holger Peterson från Eskilstuna. Och han gjorde succé.

– Det satt fullvuxna män i bänkraderna med tårar rinnande nerför kinderna. Det var magiskt, säger körledaren Richard Mcgovern.

– Jag är otroligt tacksam, säger den hyllade solisten Holger Peterson.

Kören Fors Sacrales har haft juldagskonsert i Fors kyrka de senaste 40 åren och så även i år. Under måndagskvällen fylldes bänkraderna med besökare som ville njuta av finstämd julmusik. Och nog blev det fint alltid. Kören och solisten Helene Lundkvist Lontos framförde flera klassiska julåtar men den som lämnade starkast avtryck var ändå 94-åriga Holger Peterson som framförde O helga natt.

– Det var underbart, säger Richard Mcgovern, körledare för Fors Sacrales och organist i Fors kyrka, som var den som bjöd in Holger Peterson till juldagskonserten.

Männens vägar korsades tidigare i år under en lunchmässa i kyrkan. Holger Peterson brukar gå dit för att äta och sjunga så gott som varje torsdag.

– Några damer i församlingen berättade att Holger brukar sjunga O helga natt så jag bjöd in honom att köra den som postludium, sista stycke, på en kommande lunchmässa och han tackade ja, berättar Richard Mcgovern.

När dagen var kommen och Holger tog ton från läktaren hade Richard svårt att hålla tårarna tillbaka och han var inte ensam.

– Folk bara hoppade upp ur bänkarna och applåderade. Efteråt sa jag till honom att jag vill att du ska sjunga juldagskonsert med oss i kören. Han var tveksam och sa "jag vet inte, det är för stort". Då sa jag "låt mig säga så här, du ska sjunga". Och så kom han, i sin bästa kavaj och finkammat hår, berättar en märkbart rörd Richard.

Holger Peterson som sjungit i KFUM-kören i Kloster kyrka sedan 1948 har framfört O helga natt varje år sedan 1955. Målet har alltid varit att göra den lite bättre för varje år. Men att sjunga på juldagskonserten i Fors kyrka var något nytt.

Var du nervös?

– Nej, fast lite spänning är det alltid. Men jag tyckte det gick jättebra och det visade sig att de andra tyckte det också. De kom fram efteråt och tackade. Det värmde mig hela kvällen i går och gör fortfarande. Jag är väldigt nöjd, säger Holger.

Solisten och körens framförande lämnade ingen oberörd och när de sjungit klart vände sig körledaren Richard om mot besökarna och såg hur tårarna rann nerför mångas kinder. I ansiktet på Holger såg han bara ett stort leende.

– Gårdagen är en dag som jag kommer att ta med mig i graven och då har jag har varit med om mycket på min musikaliska resa. Om man inte trodde på gud innan så gjorde man det efter det här, säger Richard.

Enligt honom är det ovanligt att rösten håller så länge som för Holger.

– Damer brukar förlora rösten tidigare, men för män brukar den hålla tills de är 70 år ungefär men han är nästan 95 år. Det är helt otroligt.

När Holger tog på sig rocken för att gå hem efter den lyckade kvällen försäkrade sig Richard om att solisten skulle göra kören sällskap även nästa år. Och Holger lovade att skriva upp det i kalendern.

– O helga natt är julsångernas julsång. Finns inte den med är det ingen jul längre, säger 94-åriga solisten.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaJulKonsertjulmusik musik
Relaterat