Flens första lektanter Agda Boström och Svea Lundmark hedrades

Kuriren för 50 år sedan

Banbrytare inom lekskolan hedrade. Föreningsgården blir åter lekskola. Flens första lektanter, fruarna Agda Boström och Svea Lundmark, hedrades vid tisdagens lekskoleavslutning i Flen.

Vingåkers kommun får i september sin andra ordinarie provinsialläkare, då dr. Fh. Hellgren, Smedjebacken tillträder sin tjänst. För den skull skall kommunen uppföra ännu en läkarvilla vid Ekgatan på Vannalaområdet. Anbud har infordrats, och den totala byggkostnaden har härvid visat sig vara 199.539 kronor.

Första popbandet i Kvällskvittret består av mycket unga musiker: Bengt Ohlsson, Ulf Eriksson, Rolf Leek, Peter Larsson och Ingemar Hellkvist. Tillsammans heter de "Screem", vilket antyder ljudvolymen? Grabbarna trakterar orgel, gitarrer och trummor.

Utmärkt uppslutning liksom under tidigare år kunde fru Karin Lindenius i Björkvik notera, då förskolan i kommunen i går och i dag avslutat verksamheten för det här "läsåret". Allt som allt har 35 barn deltagit, och det innebär i det allra närmaste hundraprocentigt deltagande. De få barn som inte deltagit har uteblivit helt enkelt därför att man bor långt bort och för att föräldrarna inte har fortskaffningsmedel – man får ju ta sig till skolan på egen hand än så länge. Förskolan ska som bekant bli ett obligatorium först i början av 70-talet.

Kuriren för 25 år sedan

Rökrutorna på skolgårdarna ska försvinna. Det blir ett av resultaten av den nya tobakslag som majoriteten av riksdagen beslutade om i går. Reklamförbud för tobaksvaror, stopp för rökning inom sjuk- och hälsovård, skolor, barnomsorg, offentliga lokaler och utanför barnomsorgslokaler blir andra följder av den nya lagen. Däremot blir det ingen åldersgräns för tobaksinköp.

Stensunds Vattenbruk är arkitekten Bengt Warnes mest kända byggnad. Här renas avloppsvatten från Stensunds Folkhögskola helt enligt biologiska principer. Bengt Warne ritar och bygger hus som samarbetar med naturen.

Kuriren för 10 år sedan

Med stor energi byggde barnen med klossar och slängde kuddar på varandra. De sprang upp och ner i de små riddartornen och sedan bar det av i rutschkanan i hög fart. Det var full aktivitet i Kulturhuset Ängeln i går när flyktingbarn från Vingåker besökte utställningen "Lek – en allvarlig utställning".

Katrineholms bibliotek har landets bästa bibliotekskatalog.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat