Ett nytt virus florerar på Facebook. Foto:

Experten varnar för nytt Facebookvirus: Värre än förra

Teknik

En kort tid efter larmet om ett virus som sprider sig via Facebooks meddelandefunktion Messenger varnar nu experter för ett nytt virus som kan kapa hela ditt Facebook-konto.

– Det är helt galet, säger Frans Rosén på säkerhetsföretaget Detectify till IDG.

Enligt IT-tidningen IDG som skriver om det nya viruset är det samma hackare som ligger bakom det förra viruset som spred sig via messenger som nu har skapat ett nytt.

– Det är helt galet. Just nu finns det ingenting de som är påverkade av det här viruset kan göra, säger Frans Rosén på säkerhetsföretaget Detectify till IDG.

Det förra viruset spred sig genom att någon av ens vänner på Facebook skickade en länk till en video genom ett meddelande på Messenger. Klickade man på länken kunde hackarna kapa ens Facebook-konto.

Förra viruset spred sig via Facebooks meddelandetjänst Messenger.

Det nya viruset agerar direkt på Facebook och inte via meddelandefunktionen. Den som drabbas blir taggad i ett inlägg med en länk på Facebook. Klickar man sedan vidare på länken kommer man till en Youtube-sida där man blir ombedd att installera ett program. Gör man det kan hackarna kapa ens profil på Facebook, liksom de sidor man administrerar och ens Instagramkonto.

Det förra viruset slutade verka efter 16 timmar, men enligt IDG slutar det nya viruset inte verka. Inte ens efter att du bytt lösenord.

"Därför gäller det att vara väldigt försiktig med vilka länkar du klickar på", skriver tidningen.

Viruset är av en typ som kallas adware, det vill säga ett skadeprogram som används för att visa falska annonser.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandITTeknik
Relaterat