• Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Brandattentat mot restaurang i Nyköping: Gud vad otäckt

Sörmland

Genom Taco bars krossade entrédörrsfönster syns hur ena väggen är sotig sedan branden. Krogägaren plockar glasskärvor och försöker putsa bort brandrök som bitit sig fast.

– Det känns olustigt, säger Lotta Berencreutz, som bor precis ovanför restaurangen.

Det var 04.45-tiden på söndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en brand på restaurang Taco Bar på Brunnsgatan i Nyköping. Ett brinnande föremål hade då kastats in genom fönstret.

– Det var ett fönster krossat på entrédörren och så var det något inslängt som brann inne i restaurangen. Det var rökfyllt när vi kom till platsen, men det hade inte tagit sig i inredningen, berättar Torbjörn Erström, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

När SN är på plats på söndagsförmiddagen städar krogägaren upp glas och försöker torka bort all brandrök som bitit sig fast i lokalen. Den ena väggen är svart. Insatsledaren från räddningstjänsten är på plats, liksom Securitas som täcker det krossade entrédörrsfönstret.

– Jag trodde det var falsk alarm när jag fick påringning från larmbolaget i morse, det har hänt tidigare någon gång. Men sedan ringde polisen som sade att det var en brand. Någon har slängt in en så här stor sten och en flaska med något brandfarligt, berättar krogägaren som inte vill framträda med sitt namn och måttar rejält med händerna.

Lennart Ahlin är vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen:

– En boende i området hade sett en person cykla från platsen, men ännu är ingen misstänkt gärningsman gripen, säger han.

Ingen person kom till skada och under söndagen utfördes teknisk undersökning. Flera grannar som bor precis ovanför Taco bar tycker händelsen känns obehaglig.

– Jag hörde siréner och hur det sopades glas och en bil här nedanför, säger en granne.

En kvinna sov över hos pojkvännen, som bor i huset.

– Jag märkte att det var en massa poliser här i morse när jag skulle ut och jogga. Gud vad obehagligt! Vem kan göra något sådant här, funderar hon.

Lotta Berencreutz bor precis ovanför restaurangen.

– Det känns förstås lite olustigt. Jag bor ju precis ovanför och kände att det luktade kraftig brandrök i morse, säger Lotta som även reagerat på några nyliga händelser vid huset.

– I går morse var det någon som kastade ner blomkrukor inne på gården. Och för några veckor sedan kastade någon ner en glasburk med fimpar. En granne såg den som gjorde det uppifrån parkeringstaket. Det har varit en del händelser, men om det har med detta att göra vet jag ju inte, säger Lotta Berencreutz.

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingMordbrand