Anders Berglöv Foto:

Efter Larssons avgång – han blir Flens nya kommunalråd

Flen

Socialdemokraten Anders Berglöv väljs till nytt kommunalråd i Flens kommun. Berglöv kommer enligt uppgift att tillträda den första mars.

Anders Berglöv kommer att tillträda som kommunalråd och ordförande i kommunalstyrelsen den första mars. Detta då Flens nuvarande kommunalråd Jan-Erik Larsson har bestämt sig för att avgå på grund av hälsoskäl. Anders Berglöv har tidigare varit kommunalråd i Flen och riksdagsman för Socialdemokraterna. Berglöv lämnade sitt uppdrag i Flens kommun i augusti 2013.

Hur känner du inför att tillträda som kommunalråd?

— Det är dubbla känslor, lite tumultartat. Jag har hållit på med politik i 20 år och jag hade tänkt göra något annat. Men nu har den här situationen uppstått och jag känner att jag med min erfarenhet kan fylla en roll i kommunen. Av lojalitet till mitt parti har jag bestämt mig för att ställa upp under ett par år, säger Anders Berglöv.

Vill du sitta kvar efter det kommande valet?

— Tanken med det här är att jag ska vara någon slags övergångslösning. Men jag är inställd på att i alla fall sitta kvar under nästa mandatperiod. Det här arbetet är inte som att byta skjorta utan det tar ett tag att komma in i, säger Anders Berglöv.

Socialdemokraterna i Flen arbetar för att fler unga ska engagera sig i kommunen och hoppas på att Anders Berglöv, som är 56 år, kan bidra till detta. …

— Jag har en ambition att vara en brygga mellan den äldre och yngre generationen och även vara en resurs för de unga så att de kan komma in i kommunpolitiken. Förhoppningen är att vi får ett tillräckligt rustat gäng som ska kunna ta ledande roller i framtiden, säger Anders Berglöv.

— Vi är jätteglada att Anders ställer upp. Det säkrar en kontinuitet och Anders kommer även att vara viktig i organisationens förändring. När nu Jan-Erik Larsson har avgått ser vi till att ta tillvara på möjligheten att föryngra kommunledningen. Det finns flera yngre som kan tänkas ta över, säger Stefan Zunko (S), ordförande i Flens kommunfullmäktige.

— I nuläget kan jag inte säga några av dessa namn som ska läggas fram inför valet då detta måste processeras inom partiet i demokratisk ordning. Men det finns sex sju stycken som är aktuella. Men de behöver alla erfarenhet och en möjlighet att bli trygga och känna själva att de är redo. Men jag kan säga att det är både tjejer och killar, säger Stefan Zunko.

Hur kommer detta skifte att påverka kommunfullmäktiges arbete och socialdemokraternas organisation?

— Jag tror inte det kommer att påverka socialdemokraternas organisation. Anders har tidigare erfarenhet av arbetet, säger Stefan Zuko.

— Jan-Erik Larsson kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige. Han har varit med i planeringsstadiet av många förslag och kommer därför vara uppdaterad i arbetet som kommunfullmäktige gör. För det vi är osäkra på nu är hur Anders får agera i kommunfullmäktige, säger Stefan Zunko.

— Vi vet inte än exakt vad jag får göra som kommunstyrelsens ordförande och som kommunalråd, om jag bara får yttra mig men inte lägga fram förslag. Detta ska vi kolla upp, säger Anders Berglöv.

Har Jan-Erik Larsson kommenterar nomineringen?

— Jan-Erik Larsson sa att "Jag lägger mig inte i gällande vem ni väljer", säger Stefan Zunko.

Enligt Ebbe Näslund, ordförande i Socialdemokraterna i Flen, kom Jan-Erik Larssons avgång hastigt och oplanerat. Jan-Erik Larsson avgång klubbades igenom vid det förra kommunfullmäktigas sammanträde den 25 januari. Valet av Berglöv kommenterar Ebbe Näslund i ett pressmeddelande som "en god lösning". Övriga av valberedningen har stått eniga bakom nomineringen av Anders Berglöv.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunSocialdemokraternaFlenKommunalpolitik
Relaterat