• Sofia Nygren och Annica Gustafsson – här vid promenadslingan nedanför de gamla militärförråden vid stora parkeringen till Krampans badplats – vill att fler ska upptäcka det geografiska området Mälarmården.
  • Annica Gustafsson och Sofia Nygren. Foto:
  • Annica Gustafsson och Sofia Nygren. Foto:
1/

Äventyr och vila i Mälarmården

Mariefred

Gör en insats för klimatet genom att upptäcka det som finns i närområdet, i stället för att resa långt. I skogsområdet mellan Strängnäs och Gnesta finns mycket att göra för alla åldrar.

Lokala lösningar på globala problem är fokus för den kurs som förde Sofia Nygren och Annica Gustafsson samman för omkring ett år sedan. Deras idéer om att ställa om till en mer hållbar livsstil, främst för klimatet och miljöns skull, har utmynnat i projektet Mälarmården.

– Mård är ju ett gammalt ord för skog och Mälarmården är en gammal benämning på ett bergigt skogsområde som löper genom Sörmland. Vi håller mest till i det här området, säger Sofia Nygren och ringar in ett område som spänner över Strängnäs sydligaste kommundel och Gnestas nordligaste.

Det gröna, kuperade området på kartan erbjuder såväl äventyr som rekreation i både vild och tam natur. Inom sitt projekt vill de att fler ska upptäcka vad det geografiska området med samma namn har att erbjuda.

– Det finns så mycket att se och göra där vi själva bor, något många glömmer bort, säger Annica Gustafsson.

Inom ramen för omställningsprojektet vill de uppmärksamma platser och personer som är verksamma i området. De arrangerar bland annat löpträffar med naturnära övernattningar och vildmarksmatlagning. För sommaren planeras också vilda växter-vandringar, där deltagarna får lära sig mer om ätbara råvaror ur skogens skafferi.

– Alla mår bra av att komma ut i naturen. Det händer något med oss när vi får höra fågelkvitter i stället för bilar, säger Annica Gustafsson.

Att ställa om till en mer hållbar livsstil är inget som görs i en handvändning, menar de båda. De kallar det en livslång process med små steg framåt.

– Men för varje steg jag tar i att leva mer lokalt vill jag ta fler steg. Jag har ingen längtan att gå tillbaka, säger Sofia Nygren.

Fem tips i Mälarmården

1. Med Skottvångs gruva som utgångspunkt finns två lättillgängliga slingor för en promenad eller löptur, den ena är fyra kilometer lång och den andra en mil. Det kan kombineras med ett besök på restaurangen och gruvmuseet i Skottvång.

2. Paddla från Åkers styckebruk till Gnesta. Kanotkungen hyr ut kanoter.

3. Med ett årskort för liten peng genom Åkersfiske får du fiska abborre och gädda ur flera sjöar i området. Tillgång till ädelfisksjöar kostar mer.

4. Krampans badplats vid övre Marviken, en av många fina badsjöar i området, är bra och lättillgänglig. Nedanför den stora parkeringen vid de gamla militärförråden finns en fin promenadslinga för den som vill aktivera sig.

5. Marviksleden från Malsjön utanför Åkers styckebruk bjuder på vackra vyer, på sin väg mot Marviken. Här finns rester av kolmilor och kolarkojor, ett stort gravröse, lämningar från tidigare åldrar och ett utkikstorn.

Källa: Sofia Nygren och Annica Gustafsson

Läs mer om dessa ämnen

MariefredÅkers styckebrukFritidMiljöbarn och familj natur