9 härliga sommartips i Sörmland – platser att vandra, leka och äta på

Sörmland

Här är några tips på aktiviteter i Sörmland och i trakterna runt omkring. Håll tummarna för att det inte blir regn!

SKEJTA. Kör själv, eller låt barnen testa köra skejtboard, kickbike, inlines eller bmx i väl vald skejtpark. Kolla dock upp parken innan – i vissa är bara skejtboard okej. Just den här bilden är tagen i Katrineholm, men parker finns på många ställen. Eskilstuna har en stor inomhuspark, exempelvis.

STUDSA. I Norrköping, Eskilstuna och Stockholm finns stor chans att bli rejält svettig – genom att hoppa studsmatta på en trampolinpark. Tänk på att dessa studsparadis ofta har åldersgräns för barn,

LEK. Torekällberget i Södertälje är ett friluftsmuseum i Skansenstil som är helt gratis att gå in på. Där finns gott om plats för lek, som hö-hoppning, och djur att klappa. Glöm inte matsäcken!

ÄT. Tommy Myllymäki, mångfaldigt prisbelönt tv-kock, öppnar restaurang Stadsparken i Katrineholm i juni. Intresset är stort för restaurangen, som ersätter en gammal pizzeria som "alltid" legat på platsen.

FÄRJA. Ta en sväng till Oaxen, ön som för några år sedan huserade stjärnkrogen med samma namn. Färjan från Mörkö tar bara ett par minuter och väl på ön är det fint att promenera där det gamla kalkbruket var aktivt fram till 1975. En fin liten sandstrand erbjuder bad i värmen.

PROMENERA. Ta färjan över till Hjälmarens största ö, den avgår från Hampetorp utanför Vingåker. Promenera runt, fika, bada, titta på fåglar, grilla. En pärla till utflyktsmål.

FROSSA. I lilla Högsjö utanför Vingåker finns ett café som erbjuder glassfrossa (ät så mycket du orkar för en viss summa pengar - även pannkakor ingår). Passa på att utforska västra Sörmland och ta ett bad på fina badet Lyttersta i närheten.

SLOTTSTURISTA. Hedenlunda slott, Rockelstad slott och Sparreholms slott (på bilden) är bara några av Sörmlands alla slott (det finns över 400 sörmländska slott och herresäten!). Passa på att slottsturista i år - antingen över dagen eller med övernattning.

FINDUS-MYS. Julita gård, med Pettson och Findus, är det som lockar allra flest turister i Katrineholmstrakten. Där finns en herrgård, parker, djur, originalmiljöer av exempelvis brandstation och mejeri samt klonarkiv med äpple, päron och humle.

Ja, jag vill läsa mer!

Artikeln är en del av vårt Premium-innehåll, exklusivt för våra kunder

Redan kund? Då har du tillgång till alla texter, logga in för a läsa! Jag är redan kund

Läs allt för 99:-/mån

Löpande prenumeration med månadsbetalning.
Enkelt att säga upp online.

Allt det här ingår i Surfpaketet:

• Alla artiklar på sajt och i nyhetsapp
Sveriges lokalnyheter, 40 sajter och appar
• PLUS-förmåner

Vill du ha tillgång till e-tidning och papperstidning?
Se fler erbjudanden här

1
Steg 1 av 2
2
Steg 2 av 2
Ja, jag godkänner prenumerationsvillkoren
Relaterat