I den bästa av världar far inget barn illa, men verkligheten ser annorlunda ut. Katrineholms kommun sticker ut bland de sörmländska kommunerna med en hög procentandel placerade barn och det stora behovet av familjehem är konstant.
– Familjehemmens främsta uppgift är att få barnet att känna sig som en i familjen och ha ett gott samarbeta med barnets biologiska familj och socialtjänsten. Det är viktigt att hela familjen är med på noterna och vi tar hänsyn till familjens egna barn, förklarar Jessica Skoogh.
Hon och kollegorna på socialförvaltningens familjehemsenhet vill bygga upp en bank med familjehem för att det ska bli lättare att matcha barn och ungas behov med hemmens resurser. I dag finns ett 70-tal familjehem i kommunen, men det skulle behövas ett 20-tal till. Först nu har man kommit i kapp efter flyktingvågen 2015 då det kunde komma två, tre ensamkommande ungdomar om dagen som behövde nytt hem. Nu kan enheten åter börja arbeta långsiktigt med rekrytering av familjehem.
– Det finns två juridiska skäl till att ett barn placeras i familjehem. Det kan antingen handla om de biologiska föräldrarnas bristande förmåga, missbruk eller psykisk ohälsa eller också är det barnets egna destruktiva beteende, exempelvis missbruk, skolproblem eller kriminalitet som gör att de biologiska föräldrarna inte mäktar med, förklarar Jessica Zingmark som är enhetschef.
Vad krävs för att få bli ett familjehem?
– Vi behöver helt vanliga familjer. Det krävs inget överflöd, men ett stort engagemang. Man måste ha extratid att ta sig an ett barn som inte är ens eget och ett stort hjärta. Även om det är mycket arbete så ger det så otroligt mycket igen. Det är häftigt med våra familjehem, vi kallar dem vardagshjältar, säger Jessica Zingmark.
Att det finns egna barn i familjen är inget krav, men som ensamstående behöver man ha ett stabilt nätverk. Om man redan har små barn i familjen får man inte ta emot ett litet barn. Det placerade barnet behöver eget rum och man försöker ta hänsyn till barnets behov och intressen. Det gäller helt enkelt att hitta rätt familj till barnet.
På familjehemsenheten märker man att ofta att viljan och intresset finns att ta emot barn. Det som bromsar från att ta steget fullt ut som familjehem kan vara att man inte har tid eller inte vet om man räcker till.
– Att hitta bra familjehem är som att vaska guld. Om man vill kan man alltid börja som kontaktfamilj varannan helg, säger Kicki Olsson.
Ersättningen till familjehemmet, som utgörs av ett arvode och en omkostnadsersättning, är viktig men får inte avgöra. Från familjehemsgruppens sida utbildar man familjehemmen, stöttar och har kontinuerlig kontakt.
För den som funderat på att öppna sitt hem för barn som far illa finns möjlighet att ställa frågor under fredagen. Då finns familjehemsenheten på plats på Stortorget för att informera och svara på frågor.