• Britt-Louise Kvarnström och Maj-Britt Edberg och Anna Andersson Wegemark och Max-Olof Filipsson gjorde Vasaloppet tillsammans. Foto:
  • Malin Andersson, aktivitetsledare på Yngaregården, och Rose-Marie Yngerlöv njöt av evenemanget. Foto:
  • Karin Fjäll och Maj-Britt Karlsson. Foto:
  • Tio nummerlappar delades ut i Yngaregårdens eget Vasalopp. Foto: Roger Culmsee Foto:
1/

Vasaloppet början för Yngaregårdens klassiker

Äldreomsorg

Lite vinter hindrar inte de boende på Yngaregården i Björkvik att ge sig ut i Vasaloppsspåret. Årstiden är ju själva förutsättningen, och det riktiga loppet en god förebild för friluftsliv.

Malin Andersson är aktivitetsledare på Yngaregården sedan ett halvår. Hon är den som ligger bakom idén att anordna Yngaregårdens eget Vasalopp, som är den första delen i klassikern i egen tappning. En svensk klassiker i original omfattar Vasaloppet eller Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

— Vi hoppas att så många som möjligt ska vara med, säger Malin Andersson.

Med början måndagen den 5 mars inleddes den specialdesignade klassikern på Yngaregården. Nätverket väntjänsten hjälpte till. Tio av de nitton boende gjorde loppet, antingen till fots eller i rullstol, en del med stavar till stöd. Blågult band klipptes när starten gick, och blåbärssoppa serverades efter genomförd bragd. Alla deltagande fick diplom.

— Många här har åkt skidor när de var yngre, tog sig på skidor till skolan när de var barn. Vi har pratat om Vasaloppet, säger Malin Andersson som kopplar flera delar, som att samtala, till målet att komma utomhus och röra sig i den mån man kan.

Loppets längd var cirka 200 meter.

— Många ville ta en runda till. Det snöade hela tiden, men det var ändå skönt att komma ut i kylan.

När de fyra delarna i klassikern är avklarade i september får deltagarna medalj, och det hela avslutas med en fest med god mat.

— Vi ska försöka äta ute. Det blir en grej av det också, säger Mailn Andersson.

Läs mer om dessa ämnen

HälsaÄldreomsorg