Stig Karlström

Stig Karlström

Till minne

En av Katrineholms AIK:s verkliga veteraner, Stig Karlström, har avlidit nyligen 90 år fyllda.

Han hade en lång karriär bakom sig, tillhörde inte dem som tog någon ljudlig plats men fanns ändå alltid framme i skyttelinjerna som en plikttrogen och pålitlig arbetskraft i föreningsarbetet, och det ända långt efter det att 80-årsfirandet passerats.

Stig föddes i det hus som låg där Katrineholms-Kuriren finns i dag. Men redan då han var fyra år gammal hade hans familj flyttat in i en ny villa på Sjöholmsgatan i Värmbol. 1950 gifte sig Stig och flyttade till Norr, en stadsdel där han bodde kvar ända till flytten till Strandgården för något år sedan. Till yrket var han charkuterist, först hos farbror Julle, sedan hos Sven Ericssons livs i hörnet Bondegatan/Kapellgatan, därpå fram till pensioneringen vid Vivo i Valla.

Barndomsåren innebar pojkbandy och fotboll med kompisarna i Värmbol. Ändå blev det i Katrineholms AIK Stig och hans yngre bror Göte hamnade. Undra på det, mer inbitna KAIK-are än pappa Arvid och farbror Julle fick man leta efter.

Som aktiv idrottare kom Stig att syssla med bandy, gymnastik och orientering. För orientering hade han genetiska anlag: farbror Julle Carlström var den som vann den första orienteringstävling som ordnats i Katrineholm på 20-talet. Stig var fyra totalt när klubben vann JDM och fick sedermera elitmärket. Och han ingick i det andralag från KAIK som vann budkavle-DM då förstalaget blev tvåa. 1988 ingick han i det oldboyslag som vann budkavle-DM. På äldre dagar ställde han upp i den så kallade veterancirkusen men tvingades sluta efter hjärtflimmer.

I bandy fick han vara med att vinna div 3 och fick efter lång karriär vara med och spela första konstljusmatchen på Backavallen mot Skärblacka. Han utbildade sig till distriktstränare i bandy och var i flera år ordförande i bandysektionen där han även skötte teknikprovtagningen. Dessutom ställde han upp i ishockeysektionen som ungdomstränare, materialare, domare och konditionstränare för A-laget!

Inte nog med allt det: i dryga 15 år var han ordförande i ungdomssektionen efter flytten från AIK-plan till Backavallen, och han jobbade inom bingosektionen i 40 år alltsedan bingon hade premiär i staden. På äldre dagar blev han kassör i Föreningen Gamla AIK-are, en syssla han lämnade för inte så många år sedan efter mycket nogsamt värv. Dessutom missade han nästan ingen fotbollsmatch på Stalls backe eller handbollsmatch i Duveholmshallen. Och skulle det jobbas med något på Ekbacken, Stalls backe eller AIK-stugan fanns han alltid med.

Undra på att Stig belönades med kommunens ledarstipendium 1979 och huvudklubbens årets ledarstipendium 1971.

Vi saknar en trogen vän, idrottskamrat och alldeles sällsynt ledarförmåga av det slag det finns alldeles för få av efter avslutad aktiv karriär.

För Katrineholms AIK och Föreningen Gamla AIK-are

Roger Jonsson

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KAIKKatrineholmDödsfallOrienteringfotbollgymnastiksport
Relaterat