SKF:s konstförening invigde utställning

Kuriren för 50 år sedan

En av de äldsta bensinstationerna som varit i bruk i Katrineholm stängdes på torsdagen. Det var Texacos bensinstation vid Eriksbergsvägen som slog igen och som så småningom kommer att helt försvinna från platsen. Den nya stationen vid Stockholmsutfarten kommer att ersätta "gamlingen" som varit i bruk i över 30 år. I och med att stationen försvinner avlägsnas också ett av hoten mot Katrineholms vattenförsörjning. Läget har nämligen inte varit det bästa om en läcka skulle ha uppstått på cisternerna under jord och olja och bensin runnit ut i åsen.

På Åke Mokvists bild ser ni en liten, spröd dam i en stor, stor fåtölj. Men låt inte den skenbara sprödheten bedra er. Den här kvinnan, Åsa Brandt, har nämligen gjort vad ingen kvinna vågat före henne, nämligen blivit glasblåserska. Att hon har eget glasbruk gör inte saken sämre.

Katrineholm, en industristad även i framtiden? Ja, det tror i varje fall ingenjör Gösta Segerdahl på Katrineholms mest nyetablerade industri, AB H. Lindström & Son. Man valde att förlägga en del av verksamheten utanför Stockholm, valde Katrineholm trots att det är ganska stort avstånd till Stockholm, där företaget har det mesta av sina arbeten, och att man alltså tvingas köra material från Katrineholm till Stockholm.

Kuriren för 25 år sedan

– Folk blir nedslagna. Det räcker att man pratar annorlunda. Folk måste få upp ögonen för rasismen. Som det är nu behöver man inte vara mörk för att drabbas, det kan räcka med att prata skånska, säger Magnus Karlsson, ordförande i Ung Vänster.

I går höll Ung vänster en manifestation på torget i Katrineholm i ett försök att stoppa den utbredda rasismen.

På söndagen invigdes en utställning på SKF i Katrineholm. Fem konstnärers verk fanns på plats i tekniska skolans matsal. För SKF har konstutställningar blivit en tradition. I slutet av 40-talet började det, och föreningen återkommer med utställningar två gånger om året. I dag har SKF:s konstförening 240 medlemmar,

Kuriren för 10 år sedan

Tio damer har världens gatubarn i tankarna när de bakar. Matbröd, kaffebröd och lussebullar dukades i går upp till försäljning på Stortorget i Katrneholm.

– Oftast får vi in över 10 000 kronor. Pengarna går direkt till barnen, berättar Eija Stenroos.

De tio bagerskorna hör hemma i Pingstkyrkans finska grupp i Katrineholm, och de har hållit på nio år. Fyra gånger om året dukar de upp salustånd på Stortorget.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenSörmland100 årHistorianostalgi
Relaterat