Seth Andersson

Seth Andersson

Till minne

Seth Andersson svarar inte längre på verkstan. Han var en mycket omtyckt person i Vadsbro-Blacksta. Nu är han borta.

Seth föddes i Eskilstuna 1941. Familjen flyttade först till Mellösa, sedan till Sanda i Vadsbro.

Den sjuåriga folkskolan klarades av dels i Vadsbro och dels i Blacksta skola. Senare vidareutbildade sig Seth genom brevkurser på Hermods, vilket han var mycket stolt över. Pappa Thore hade öppnat bil- och traktorverkstad. Där började Seth, när han fortfarande gick i skolan, att hjälpa till. Många av traktens bilar har fått ny lack och många motorer har renoverats av Seths säkra hand.

Seth svarade alltid med ”verkstan” när det ringde.

I början av sextiotalet flyttades verkstan till Ekhem i Blacksta, där pappan byggde nya lokaler. Seth hade träffat sin Marianne och var skulle bröllopet stå om inte i den nybyggda, ännu oanvända, verkstan den 2 november 1963.

Seth var i sin ungdom en duktig skidåkare som tävlade för Flens IF och senare Forsa IF. Vasaloppet finns med bland prestationerna.

Seth var också en duktig fotbollsspelare, främst som målvakt. Målvaktskarriären avslutades med en bruten fot och Seth blev tränare och allt i allo för Vadsbro IF:s damfotbollslag.

I ortens föreningsliv var Seth flitigt engagerad. Han fanns med i Vadsbro IF:s styrelse, samt i Föreningsgårdens styrelse där han var ordförande i tidigt 80-tal. I flera år var Seth ledamot i Södermanlands bygdegårdsdistrikt, senare en mycket uppskattad valberedare.

Tiden som ordförande i Föreningsgården blev intensiv och framgångsrik. Under hans ledning renoverades huset och mängder av nya verksamheter startades. Seths förmåga att förhandla och jämka samman stridiga viljor ställdes på sin spets och han klarade detta med glans. Efter avslutat ordförandeskap blev Seth med sin kunskap en mycket uppskattad valberedare även i Föreningsgården, där han starkt medverkat till den nya styrelse som tillsattes strax innan hans bortgång.

Den lilla fritid som blev tillbringade han gärna med att odla blommor och bland annat vindruvor. Seth och Marianne var på många utlandssemestrar och på senare år var de även flitiga husvagnsåkare.

Föreningar i bygden, ingen nämnd och ingen glömd, men främst Vadsbro-Blacksta Föreningsgård är Seth Andersson stort tack skyldig. Våra tankar går till syster, bror, barn och barnbarn.

Lasse Gustafsson, nära vän till Seth

Ulla Johansson, ordförande i Vadsbro-Blacksta Föreningsgård