Foto: Privat

Rolf Ljungmark

Till minne

Rolf Ljungmark har gått bort.

1953, året han fyllde 17, kom Rolf förbi sin arbetskamrat som bodde i Grövsbol, Österåker. Rolf kom direkt från Läppe-Pelle där han just köpt en Rumi, en liten 125 kubiks illvrålande motorcykel. Inte hade han något körkort vid den tiden men det gjorde inget, det viktigaste var att han fick åka motorcykel.

Motorer, bilar och motorcyklar, ja motorsport över huvud tagit kom att bli Rolfs stora intressen här i livet.

Arbetena och yrkena var varierande genom åren. Det började som för så många andra katrineholmare med SKF 1952. Där blev han arbetskamrat med "Österåkrarn", en mycket motorintresserad person.

För Rolfs del fortsatte yrkeslivet med jobb på bensinmack, som lastbilschaufför och flera andra jobb. Innan pensioneringen var det jobb på kylindustri främst där Rolf reste omkring och installerade och reparerade anläggningar i hela Mellansverige. Otaliga är de berättelser som undertecknad fått höra om Rolfs bravader och händelser på vägarna.

Men det är som sagt motorsport som gällt och flera Saab:ar har han trimmat och kört i rallyskogar omkring Katrineholm. Många tävlingar har det också blivit, och i flera har han även placerat sig ganska högt upp i prislistan.

Men också andra intressen fanns hos Rolf. Han var en god pistolskytt och en stor djurvän. Flera hundar har han haft och den sista, Wilma, blev en synnerligen god vän.

När Rolf skaffade familj bosatte han sig i Marmorbyn. Han var född i Katrineholm. Rolf och den yngre brodern Bill blev några av de livfulla motorburna ungdomar som fanns i Katrineholm på den tiden. En och annan krasch har det säkert blivit genom åren men den största smällen fick Rolf då han började täras av sjukdom för några år sedan. Den sjukdomen fanns det ingen bot för och hur mycket Rolf än parerade och lyckades komma upp på vägen många gånger gick det inte längre.

Släkt och många motorvänner sörjer Rolf.

Arne Westberg

Vän

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmDödsfallmotorsport
Relaterat