Recept på snussurrogatgat

Kuriren för 100 år sedan

Ännu en patient i scharlakansfeber har från Valla införts till epidemisjukhuset i Katrineholm, så att antalet nu utgör 15.

I lördags infördes från Vallatrakten till sjukhuset i Katrineholm en i difteri insjuknad flicka.

Katrineholms arbetarekommun höll årsmöte på söndagen. Medlemsantalet var, enligt styrelseberättelsen, vid 1917 års början 779, fördelade på 12 till kommunen anslutna föreningar.

Kajan anlände på söndagen till västra Sörmland efter sin obligatoriska vintertripp till sydligare nejder.

På en auktion i Östra Vingåker förra veckan var priset på kor högst 830 kr. och lägst 700 kr. En tacka såldes för 175 kr.

En spekulativ herre annonserade nyligen, att han lärde ut konsten att framställa ett lämpligt snussurrogat. Några katrineholmare slog sig ihop om 3 kr., kostnaden för receptet, och fingo från en hr E. Melander följande svarsopus, som vi på begäran återge:

Man tager blad av rabarber och betor och torkar. När de en gång torkat kan man smula sönder dem. Malas de sedan på en kvarn får man ett användbart snus. Vill man ha bättre tobakssmak, tillsättes några liter vatten med något kolsyrat natrium och koksalt, i vilken bladen kokas. Koka två gånger och torka och skär sönder dem så äro de rökbara. På så sätt kan man ytterst billigt framställa tobakssurrogat såväl snus som röktobak.

Kuriren för 50 år sedan

Friheten blev inte långvarig för två Vallainterner, som avvek från fångvårdsanstalten i Valla natten till tisdagen. Att de kunde gripas så snabbt var deras egen "förtjänst". Männen fick lift från Valla till Flen. För bilisten berättade de att de var på rymmen... Sedan bilisten släppt av dem i Flen tog han kontakt med polisen, som strax efter kunde gripa dem utanför Flen.

Blyg porrläsare fick dagsböter. — Ja, jag tyckte det var förargligt att visa upp böckerna. Så förklarade sig en Österåkersbo, som på måndagen stod anklagad vid häradsrätten i Katrineholm för tillgrepp av två porrböcker, Kärlek 7 och 8. Böckerna var tillsammans värda drygt 33 kronor.

845 elever lämnar i vår grundskolan och realskolan inom Katrineholmsregionen. Av dessa elever kommer preliminärt 240 att kunna erbjudas plats i gymnasialskolan i höst. 250 har sökt, alltså tio fler än antalet platser.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat