• Harpsund med jord- och skogsbruk testamenterades 1953 till staten för att användas som rekreationsbostad för Sveriges statsminister. Många av världens ledare har suttit i den klassiska ekan, däribland Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov som 1964 fick en roddtur på Harpsundssjön tillsammans med Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander. Foto:
  • Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och Storbritanniens premiärminister David Cameron på en bild från ett möte på Harpsund i juni 2014. Foto:
  • Som Sveriges nuvarande statsminister är Stefan Löfven den som har tillgång till Harpsund som rekreations- och representationsbostad. Nyligen samlades regeringen för sitt årliga sammanträde på Harpsund. Foto:
1/

Plats för både lugn och hetluft

Harpsund

I Mellösa socken, tolv kilometer från Flen, ligger Harpsund som i över 60 år har varit rekreations- och representationsbostad för Sveriges statsministrar. Gården vilar i lantligt lugn som då och då byts ut mot politisk hetluft och stort säkerhetspådrag.

Harpsund har anor från 1300-talet. Gården och dess jord- och skogsbruk testamenterades 1953 till staten av Carl August Wicander att användas som rekreationsbostad för Sveriges statsministrar.

Först ut att använda gården blev Tage Erlander, socialdemokratisk statsminister åren 1946–1969, då han efterträddes av Olof Palme.

Harpsund har blivit en mötesplats för informella överläggningar mellan regeringen, näringslivet och organisationer i Sverige. Flera av världens stora ledare har också genom åren kommit till Harpsund.

Tage Erlander tog bland andra emot Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov som 1964 fick en roddtur på Harpsundssjön i den klassiska ekan som förknippas med Harpsund.

Harpsundsnämnden har hand om driften av jord- och skogsbruket medan Statens fastighetsverk förvaltar representationsdelen av Harpsund, det vill säga huvudbyggnaderna, trädgården och parken. Överskottet från jord- och skogsbruket tillfaller Statens fastighetsverk för att användas till underhåll av Harpsund.

Källa: Statens fastighetsverk

Läs mer om dessa ämnen

Politik