Många frågor under det främmande ordet ergonomi

Kuriren för 50 år sedan

Hur stort är narkotikamissbruket i Katrineholm? Många tror inte att sådana problem finns i Katrineholm. Men det är fel. Haschrökningen breder ut sig allt mer bland skolungdomen. Enligt uppgifter från skolungdomarna själva lär det finnas ett 40-tal, både pojkar och flickor, som är vana haschrökare. Någon svårighet att få tag på hasch råder inte. Knarklangare i Stockholm, Nyköping och Norrköping har upptäckt att det finns en stor marknad i Katrineholm.

Sittstrejken bland de tjeckoslovakiska studenterna spred sig på tisdagen till Slovakien, där 15.000 studenter i Bratislava ockuperade sina fakulteter. I Böhmen och Mährendeltar omkring 60.000 studenter i strejken.

Pensionärsföreningen i Katrineholm ordnade i går trivselträff på Safiren. Dagens höjdpunkt var paketauktionen. Varje pensionär – nära 200 – hade ett paket med sig, och sedan ropade den vane auktionisten Gustav Åhlund tills paketen var slut.

Hur sitter vi när vi arbetar? Har vi rätt ljus? Umgås vi med farliga ämnen? Är arbetet stressigt? Lyfter vi på rätt sätt? vad tål ryggen?

Många nära och praktiska frågor döljer sig under det främmande ordet ergonomi.

Kuriren för 25 år sedan

Hon är först och bäst i landet, tiken Lisa från Kavleås utanför Vingåker. Hon är den enda hund av rasen ungersk vizsla som blivit jaktprovsmeriterad, vilket hon lyckades med deltävlingar i bland annat Jämtlandsfjällen. Jan Andersson är nöjd med sin Lisa.

Nästa år kommer bank- och postkunder som vill sätta in större belopp att bli extra synade. Kunderna måste kunna visa att pengarna inte är svarta.

Kuriren för 10 år sedan

Ett-ett-två för ettor är förstklassig teater. Att arbeta förebyggande mot olyckor och bränder kan vara hur kul som helst. I alla fall när Kulturskolan i Katrineholm och Västra Sörmlands räddningstjänst samarbetar i en musikteaterföreställning för alla kommunens förstaklassare.

Nu förstärker Nordiska museet sin satsning på verksamheten vid Julita gård.

– Vi vill göra en ordentlig utredning av verksamheten vid Julita. Även om våra resurser kommer vara desamma är det viktigt att satsa på den långsiktiga utvecklingen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenSörmland100 årHistorianostalgi
Relaterat