• Visst har all forskning tagit tid och krävt uppoffringar, men det har det varit värt, säger Lisbeth Stahre och konstaterar att man som senior inte måste vara den som alltid ställer upp för barnbarnen. Man kan ge sig tid att forska kring ett ämne man brinner för. Foto:
  • Doktorshatten. Foto:
1/

Lisbeth Stahre har nått sitt mål och blivit doktor

Forskning

— Forskning är tidskrävande, och jag vill verkligen inspirera fler att forska i högre ålder. Det är ju då man verkligen har tid. Själv har jag uppnått den ålder då jag väl borde ägna mig åt barnbarn och att sticka raggsockor, men man ska spänna bågen.

Det säger Lisbeth Stahre, som nyligen tog emot sin doktorshatt under en högtidlig ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus.

"Sluta aldrig slåss för vad du tror på" hälsar Lisbeth Stahre sina barn och barnbarn i försättsbladen till sin avhandling. Själv har hon aldrig gett upp under åren utan envist kämpat för kvinnors välmående, och tack vare sin framgångsrika behandlingsmetod mot övervikt och fetma kan hon nu titulera sig medicine doktor i psykiatri.

Egentligen, konstaterar Lisbeth Stahre, har hon gjort det lite extra svårt för sig längs den långa vägen mot doktorstiteln. Doktorand har hon varit sedan 2005 och innan dess var hon predoktorand, och det har hunnit bli många år av pendlande mellan hemmet och Stockholm.

— Jag var 40 när jag sadlade om, blev socíonom och vidare psykoterapeut, och har genomfört kliniska studier vid Karolinska Institutet. I närmare 25 år har jag behandlat kvinnor mot såväl stress och utmattningsdepression som övervikt, fetma och ätstörningar.

Lisbeth Stahres behandlingsmetod mot övervikt och fetma kombinerar kognitiv beteendeterapi, KBT, med ett viktnedgångsprogram. Orsakerna bakom stress- och viktproblemen är, hävdar hon, desamma. Och det handlar betydligt mer om känslor än om mat, mer om varför än om vad du stoppar i munnen.

I många år har hon fört fram sina synpunkter och resultat. Men fått slåss för dem och jobbat i hård motvind som blåst från en tuff bransch av bantnings- och dietexperter.

— Som kvinna och lite äldre har jag motarbetats, länge var det ingen som höll med mig. När mina vetenskapliga artiklar publicerades började motståndet tystna.

Och 2016 blev hennes doktorsavhandling om CBT-TEB, KBT för ett ändrat ätbeteende, klar. Där visar hon att människor som överäter gör det antingen känslomässigt eller okontrollerat, och att hennes program förändrar båda typerna av beteende. I februari disputerade hon.

— Jag har tittat på publicerade studier världen över. Min metod är den enda som bryter mönstren och med vetenskaplig evidens ger bestående viktnedgång ett och ett halvt år efter start.

Lisbeth Stahre är heligt trött på hetsjakten på kvinnor, på de orimliga och stressande kraven på att alltid se smal, vacker och perfekt ut.

— Övervikt är sedan många år ett av de största hälsoproblemen i världen, och vi har inte kommit en enda bit på väg. Fortfarande är det bara mantrat "kost och motion" som vevas runt. Mitt program boostar kvinnor, deras tankar, känslor och ätbeteenden, och inspirerar till förändring.

Lisbeth Stahre har sin mottagning kvar i Stockholm, men jobbar själv inte längre praktiskt på plats med sina patienter. Men hennes viktprogram är också onlinebaserat och där är hon aktiv och ger personlig handledning till deltagarna. Hon föreläser för och utbildar läkare och vårdpersonal över hela landet och utomlands, och ett större antal vårdcentraler använder sig av "Stahremetoden" för att hjälpa patienter gå ner i vikt.

Lisbeth Stahre

Gör/har gjort: Utbildad grafisk formgivare, drivit annonsbyrå, varit landstings- och kommunpolitiker, är utbildad socionom och KBT-terapeut. Forskare. Författare. Är nu medicine doktor i psykiatri vid Karolinska Institutet.

Böcker: Kognitiv behandling vid övervikt och fetma, Övervikt handlar om känslor, Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi, Snällfällan.

Bor: Eskilstuna

Familj: Man, fyra barn och åtta barnbarn

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaForskningsjukvård och hälsa