Kuriren för 50 år sedan

Kuriren för 50 år sedan

Skolfrågan i Vingåker och utländska läkare på Kullbergska var något av det Kuriren rapporterade om för 50 år sedan.

Kullbergska får utländsk läkare. Kullbergska sjukhuset kommer eventuellt att få en tjeckisk läkare – Jiri Horak – på den gynekologiska kliniken. Landstingets förvaltningsutskott har på förfrågan från Medicinalstyrelsens nämnd för utländska läkare meddelat att man kan bereda dr Horak plats på Kullbergska från 1 februari i år.

Bakgrunden är att ett antal bulgariska och tjeckoslovakiska läkare har tagits hit för att tjänstgöra i den svenska sjukvården. Den första gruppen genomgår just nu en intensivkurs i svenska och ska börja en tre månaders provtjänstgöring på svenska sjukhus 1 februari.

Nu har Baggetorpsborna "laddat om" i skolfrågan. Man ska gå till attack, på bred front, mot Vingåkers kommun. På måndagskvällen bildades en föräldraförening i Baggetorp. Tillslutningen var nära nog 100-procentig. Föräldraföreningens första uppgift är att skapa opinion för den nya skolan, en lågstadieskola för klasserna ett och två. På en namnlista som ska sändas till Vingåkers kommunfullmäktige kunde redaktör Hemming Sten, som ledde förhandlingarna, inräkna 51 namnunderskrifter när mötet avslutades.

Oförsiktighet orsakade förra veckans storbrand på Vallavägen 7 i Katrineholm. Det var den här fotogenkaminen (bilden) som tillhörde en ensamboende man på andra våningen som fattade eld i samband med oförsiktighet i samband med påfyllning av fotogen. Det har fastslagits av kriminalpolisen i Katrineholm.

Kuriren för 25 år sedan

Ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Det gäller även i Vingåker där kommunen nu vill satsa nära 1,7 miljoner på modernisering av avfallstippen i Vik.

När skolan och barnomsorgen i Katrineholm 1994 slås samman till en förvaltning räknar politikerna med att tjäna 2,5 miljoner. Det har man tänkt klara genom att lägga ut mer administration i verksamheterna och dra in tio tjänster.

Kuriren för 10 år sedan

Nu inleds försöket där alla 65-åriga sörmländska män ska kallas till undersökning av stora kroppspulsådern. Genom undersökningarna hoppas Landstinget Sörmland kunna rädda ett tiotal sörmlänningars liv varje år.

Räddningstjänsten köper sprillans ny brandbil för 3,6 miljoner.

Den svensk-norska vargstammen fortsätter att öka. Trots brist på spårsnö har 14 nya valpkullar konstaterats.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat