KK-pennan till Katrineholmsstudent

Kuriren för 50 år sedan

Två Katrineholmsabiturienter skrev stort A på studentsvenskan i år – Kristina Ohlsson, LIII, och Mats Carlsson, AIII b. En av dem kommer att belönas med KK-pennan. Den bästa studentuppsatsen har nu i några år traditionsenligt renderat skribenten den fina utmärkelsen, en penna i guld.

Efter den stora avskedsföreställningen blir det tyst ute i Lerbo. Småskolebarnen försvinner till Valla skola där redan deras äldre kamrater går. Och ännu ett gammalt rött skolhus ska ligga öde på den sörmländska landsbygden.

En omvandling inom bokhandeln som kommer att få stora konsekvenser för allmänheten, är nära förestående. År 1970 införs fri prissättning på böcker. Följden av detta blir, att bokhandlarna – för att vara på den säkra sidan – kommer att lägga an nästan enbart på kända författare och bestsellers. Det blir ett vågspel att satsa på en debutant.

– Det här är ett olyckligt beslut, säger bokhandlare Åke Hjalmarson i Hj. Petterssons bokhandel i Katrineholm.

Ombyggnaden av gamla Folkets hus i Katrineholm fick som bekant skrinläggas sedan Kungl. Maj:t nekat befrielse från den 25-procentiga investeringsavgiften. Det var i januari stadsfullmäktige anslog 220.000 kronor till arbetena. Arbetet är enligt länsarbetsnämnden lämpligt som beredskapsarbete.

Kuriren för 25 år sedan

Nu går Sörmlands bönder och längtar efter regn. En riktig rotblöta skulle behövas. På en del håll i trakten har det knappast kommit en droppe sedan vårsådden.

Barnen i Valla samlas i skogen för att gå på knytte. Där får de lära sig om djur och natur i den utsträckning det är möjligt. Fröknarna Lisbeth Larsson och Gunnel Carlsson pratar och berättar om naturen för barnen och om hur viktigt det är att de är rädda om den.

Kuriren för 10 år sedan

I måndags fick Hasse Ekelund i Vingåker beskedet att han är en av tio finalister som kan få chansen att göra ett eget sommarprogram i Sveriges Radio P1.

– Jag har gått som i ett lyckorus sedan jag fick reda på det, säger han och skrattar.

Ämnesvalet, om Ekelund får chansen, är givet. Han har nämligen snöat in på rockabilly och "amerikanare".

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat