Katrineholm får sitt första barndaghem

Kuriren för 50 år sedan

Den 5 augusti i år tas daghemmet Borgen – Katrineholms första barndaghem – i bruk. För daghemmet Borgen har som föreståndare utsetts fru Gudrun Welander, mångårig medarbetare i förskolenämnden och föreståndare för förskolorna. Utöver föreståndare är anställda fyra förskollärare för de äldre barnen och fyra barnsköterskor för de yngsta. En kokerska med medhjälpare svarar för mathållningen. Avgiften varierar från 3 till 17 kronor beroende på föräldrarnas inkomst.

För att bereda personalen sammanhängande semester samt för vissa reparationer och storstädning stänger man även denna sommar vårdavdelningarna på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

När Julias nya vandrarhem häromdagen presenterades för ett antal inbjudna poängterades vid flera tillfällen hemmets något oaptitliga yttre. Den stora röda kasernbyggnaden var gångbar för snart 50 år sedan (byggdes 1920). Ljusa trivsamma rum, öppet värdfolk får bli bärande grundstenar.

ANNONS: Välhållen VILLA innehållande 5 rum och kök m. vatten o. avlopp. Eltoalett. Garage. Uthus. 3.335 m2 vacker tomt mot sjön Tisnaren. Prisläge 75.000 varav 35.000 kontant.

Det nya pensionärshemmet Lindåsen i Österåker kommer att invigas måndagen den 27 maj av landshövding Ossian Sehlstedt.

Kuriren för 25 år sedan

Vilken första maj det blev! Solen kunde inte ha lyst klarare, vare sig på dem som gick i Maj i by-tåget eller dem som gick med i första maj-demonstrationen. Maj i by gick för hundrade gången med Katrineholms musikkår i spetsen.

Det var också den som tillsammans med Flens musikkår gick i täten för det stora demonstrationståget. I Stadsparken talade Katrineholms arbetarekommuns ordförande Jan Lasson. Han avlöstes av TCO-ekonomen Knut Rexed som lovade att Sverige till nästa år, om inte förr, får en socialdemokratisk regering.

Kuriren för 10 år sedan

Inför Valborgsfirandet i Katrineholm och Vingåker gjorde polisen och Systembolaget gemensam sak mot langningen av alkohol till minderåriga. Resultatet blev framgångsrikt. I Katrineholm och Vingåker stoppades ett 40-tal misstänkta fall av langning, både utanför och i butikerna. Vid insatsen togs fem personer på bar gärning med att langa till ungdomar och lagfördes för brott mot alkohollagen. Flera av langarna var föräldrar eller äldre kamrater.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årHistorianostalgi
Relaterat