• – Jag vill få hjälpa folk att göra det de vill på olika sätt, säger Sofia Bergström och pekar på kraften i att utöva saker som man tycker är kul. Själv fångar hon ljud och gör till experimentell musik i hemmastudion. Foto:
  • Kursen i mörkrumsteknik blev startskottet för Sofia Bergströms fotointresse. Foto:
1/

"Jag vill hjälpa folk att göra det de vill"

Mötet

Sofia Bergström har bytt liv. Hon har lämnat Stockholm för Valla, där hon blivit sambo i en villa med plats för en fritid med skapande av elektronisk musik. Och hon vill få människor att se att det går att få saker att hända.

Sofia Bergström är nöjd med livet.

– Jag flyttade för kärlekens skull. Min sambo är från Valla och vägrar att flytta till Stockholm. Och jag vill gärna bo på ett mindre ställe. Så det här blev två flugor i en smäll. Oftast saknar jag inte Stockholm. Det är skönt att bo i Valla. Det är lugnt och tryggt, tyst och stilla. Det är inte så mycket att hålla koll på på en gång.

– Tycker man det är tråkigt får man fixa något själv. Det finns möjligheter.

Precis det är också nyckeln till att förstå vad hon sysslar med i sitt yrke.

I väntan på att bli klar med körkortet pendlar hon till Katrineholm med kollektivtrafiken och till jobbet som verksamhetsutvecklare på ABF, som hon haft sedan i augusti. Genom jobbet ska lyfta folkbildningen i Katrineholm och Vingåker och hon vill visa människor att man inte behöver sitta och vänta på att någon annan fixar det.

– Folkbildning är att ge folk möjlighet att utbilda sig själva med saker som kommer att hjälpa en framåt.

Hon pekar på kraften i att få hjälp att kunna göra något man verkligen brinner för.

– Jag tror att det är underskattat. Det känns just nu som att utbildning ofta är mycket inriktat på att prestera.

Sofia Bergström är positiv till folkbildningsklimatet i Katrineholm.

– Kommunen är nästan den största aktören och erbjuder mycket spännande. Det är positivt, men lite ovanligt. Och det finns flera studieförbund.

– Jag tycker inte studieförbunden ska se varandra som konkurrenter utan vi kompletterar varandra.

För ABF:s del vill hon utveckla ett samarbete kring kreativa kurser för ungdomar med kommunens ungdomsverksamhet Perrongen.

– I dag når ABF framförallt äldre. Men vi vill att folk kommer till oss och berättar vad de vill göra. Jag tror att många har idéer vad de vill göra, men vet inte vem de ska kontakta. Det ser jag fram emot att förändra. Det finns nästan oändliga möjligheter att arrangera folkbildningskurser.

– Jag vill få hjälpa folk att göra det de vill på olika sätt.

Själv vill hon göra experimentell elektronisk musik och nu är grejerna hopplockade till en studio hemma i Valla. 22 november är det dags för spelning i Stockholm.

– Det är inte Avicii utan mer oljud. Det heter "noise" och det är precis vad det är. Det kan vara att jag hör ett ljud, som ett tåg eller en cykel med en sned eker, eller en rytm, och så vill jag göra något av det. Eller också kan det vara hur jag känner mig, de lite mer extrema känslorna. Det är kul att få utlopp för sin kreativitet.

Sofia Bergström

Ålder: 20 (21 den 12 november)

Bor: I villa i Valla

Familj: Sambo och två katter, mamma, pappa och syster.

Gör: Jobbar som verksamhetsutvecklare på ABF i Katrineholm/Vingåker

Bästa kurser jag gått: Mörkrumsteknik och kursen i hur man överlever zombieapokalypsen, den innehöll saker man behöver veta vid en kris.

Favoriträtt: Pasta, med vad som helst.

Dricker: Svart kaffe

Läser: Klassiker, just nu Selma Lagerlöfs Jerusalem.

Favoritfilm: Jag ser mycket film och har sett "Mean Girls" flest gånger.

Förebild: Alla starka kvinnor jag känner och inte känner.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVallaVingåkerFolkbildningPersonligt
Relaterat