– Jag trivs bra här. Vi grannar samlas på gården ibland och grillar, säger Tony Rosendahl som står vid uteplatsen på sin innegård som har både grill och lekplats. Foto:

"Jag såg orättvisor på nära håll"

Jubilar

Född i Skåne, finska föräldrar och uppvuxen i Australien har bidragit till att Tony Rosendahl upplevt samhället från olika perspektiv. Hans hjärta klappar för rättvisa och som vänsterpartist arbetar han för ett mer jämlikt samhälle.

Tony Rosendahls födelsedag är den 14 juli vilket är samma datum som den franska revolutionen startade.

– Jag brukar säga att eftersom jag är född den 14 juli 1968 kunde jag inte bli annat än vänsterpartist, säger Tony Rosendahl skämtsamt.

Men han blir allvarlig när han talar om sådant han tycker är orättvist. Som att många människor lever i ett överflöd fast det är många, många fler som inte har mycket alls, och som behöver hjälp.

– Jag tycker att det är viktigt att vi som har delar med oss till dem som inte har, säger Tony Rosendahl.

Båda föräldrarna kom från Finland och fadern var ett så kallat krigsbarn som kom till Sverige i samband med finska inbördeskriget. Tony Rosendahls barndom präglades av många flyttar. Han föddes i Skåne 1968 och två år senare flyttade familjen till Australien.

– Australien var då i stort behov av utländsk arbetskraft. Och för mina föräldrar lockade nog äventyret att få prova ett annat sorts liv, säger Tony Rosendahl.

Familjen flyttade runt till flera olika städer under tio års tid innan de återvände till Sverige.

– Jag har haft ett rättviseperspektiv så länge jag kan minnas. I australiensiska skolan såg jag orättvisor på nära håll, säger Tony Rosendahl.

Skolsystemet var präglat av en sträng, pennalistisk kultur och han upplevde hur barn som hade läs- och skrivsvårigheter pekades ut och straffades. Och hur urinvånare mobbades och lättvindigt beskylldes för saker som hänt.

Tony Rosendahl arbetar med politik på heltid. Nu hägrar valet och den gångna våren har varit fulltecknad med arbete.

Vilken är den största utmaningen vi har framför oss, tycker du?

– Hotet mot demokratin. Det finns starka antidemokratiska krafter i Sverige i dag och det tycker jag är skrämmande. Vi måste lära oss av historien, säger Tony Rosendahl.

Födelsedagen firar han med grillning, tårta och öppet hus för släkt och vänner.

Tony Rosendahl

Bor: i Katrineholm med hustrun Anna.

Avkoppling: Att läsa böcker och vara i naturen. Reser gärna iväg någonstans ett par dagar utan att svara på jobbmail.

Blir glad av: Att umgås, dricka och äta gott tillsammans med nära och kära.

Om att fylla 50: "Jag saknar inget speciellt utan tycker att jag lever ett tryggt och bra liv. Det är det viktigaste för mig."

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018VänsterpartietAustralienKatrineholmFödelsedagarPolitikPolitiker
Relaterat