• "Det var fantastiska år, Katrineholms kultur växte ju", säger Siv Falk, i många år kultursekreterare i kommunen. Hon fyller 80 år, gick i pension för 15 år sedan, och har nu mera tid att ägna sig åt eget skapande.
  • Siv Falk har gjort ett bildspel om det som hände under hennes yrkesverksamma år.
  • Siv Falk gör masker i rakuteknik. Foto:
  • Foto:
1/

I ständig rörelse för kulturen i Katrineholm

Födelsedag

Siv Falk har ägnat sina krafter åt kulturen i Katrineholm. I över 40 år var hon anställd av kommunen. Kulturhuset Ängeln är en del av hennes liv. Hon var med när det kom till.

Hennes hem bär minnen i form av tavlor och dem som skapat dem. Där finns också Siv Falks egen konst. Jan Johanssons "Jazz på svenska" fyller rummen. Och själv är Siv en livlig berättare som brinner för kultur.

I Katrineholms-Kuriren var "kultursekreterare Siv Falk" återkommande omnämnd och citerad på 80- och 90-talet. Kultursekreterare och kulturchefer kom och gick, men hon var kvar. När Ängeln skulle invigas 1989 fick hon ta hand om evenemanget. Att det nya huset skulle heta Ängeln var hennes förslag. Kopplingen till Kerstin Ekman är stark, en författare vars storhet Siv Falk framhåller.

Numera besöker hon föreningar och berättar om det som hände inom kulturen i Katrineholm under rubriken "På kulturens vingar".

— Jag blev tillfrågad av Norrgänget. Jag fick hjälp med att göra ett bildspel som bygger på tidningsrubriker och bilder, allt från Katrineholms-Kuriren, berättar Siv Falk.

Hon bor numera i Ängelns grannskap, och går ofta dit, till det som tidigare var hennes arbetsplats.

— Det är ett fantastiskt hus. Man kan gå in, läsa en tidning, låna en bok, se på konst... Bara att få vara i en sådan miljö, det är en ynnest!

Siv Falk saknar en levande kulturdebatt. Själv har hon åsikter om verksamheten i Konsthallen.

— Det skulle vara en större variation, anser hon.

Siv Falk, född 1937, växte upp i Kalbo.

— Det fanns en anstalt där, pappa var rättare, och ett missionshus. Vi bodde mitt emellan. Jag ville definitivt fortsätta skolan efter klass 6. Jag kämpade för det. Jag hade hört att det fanns en nybyggd skola i Katrineholm – Katrineholms högre allmänna läroverk, Tallåsskolan. Jag fick börja där 1950 och tog realen 1954. Det var underbara år. Jag hade gärna fortsatt plugga.

Vilket yrke Siv Falk skulle ägna sig åt var inte så klart för henne.

— Det enda jag kände till var lärare. Kultur visste jag knappt vad det var. Men jag närmade mig kulturen när jag började jobba i Kasches bokhandel.

Siv jobbade också på Kungliga telegrafverket i Katrineholm som telefonist.

— Det var roligt, det var många härliga kvinnor som jobbade där.

1961 var det då nya biblioteket vid Djulögatan, nuvarande bokhallen, färdigt, och Siv började sin långvariga anställning i kommunen.

— Irma Andersson, min nya arbetskamrat, skötte om verksamheten i Konsthuset, gamla bibliotekshuset. Jag hjälpte henne med konstutställningar, det var väl där mitt intresse för konsten vaknade. Jag valdes in i konstföreningens styrelse.

Siv träffade en teknist, Nisse Falk från Kramfors. De gifte sig och fick en liten flicka, Gunilla. Hon blev sjuk och dog när hon var 8 år.

— Det är den största smärta man kan uppleva. Man ramlar ner i ett stort svart hål och vet inte om man någonsin kommer upp. Vi sörjer olika. Jag kastade mig in i arbete och föreningsliv. Det var en kamp. Det var likadant när Nisse hastigt gick bort 2011. Vi hade varit gifta i 53 år då. Det var en chock, han var ju till synes fullt frisk.

Siv fortsätter sitt liv och fyller det med sådant som ger glädje.

— Jag lever i nuet och tar vara på varje dag på bästa sätt, och kämpar på med min kropp och knopp.

Siv Falk

Född och uppvuxen: i Kalbo i Östergötland

Bor: i central lägenhet i Katrineholm, bodde i många år på Hermesgatan

Familj: två barn, fyra barnbarn, ett bonusbarnbarn och ett alldeles nyfött barnbarnsbarn

Hobby: målar och gör masker i rakuteknik, batik på 70-talet

Om konsten i hemmet: "Jag har ett minne till varje bild, jag har en relation till dem."

Har börjat: promenera och tycker om att simma

Firar födelsedagen: med familjen, senare en resa till Marocko

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKulturhuset ÄngelnFödelsedagarKonstKultur
Relaterat